Jump to content

Prvi svetski rat


Dule_smor

Recommended Posts

1 hour ago, millancche said:

Znači sve je bilo laž. Do kurca.

 Da su imali kuda preko zapada "probiti" Nemce i Austrijance, verovatno bi se i o taj ultimatum oglušili, i pustili bi da sve to šo se povlačilo izgine dole, otprlike?

Prvo što treba imati u vidu jeste da je ta da kažemo laž, pre svega o tome da nas je Francuska spasila, plasirana najviše od nas samih, tj od strane Kralja Aleksandra kome je u tom momentu to odgovaralo. 

Drugo treba razumeti da je Prvi svetski rat što se tiče odnosa generala prema vojnicima kao potrošnoj robi možda bio i gori od Drugog. I to nije slučaj samo sa odnosom engleskih ili francuskih generala prema srpskim vojnicima, nego prema vojnicima uopšte. Tokom tri godine ratovanja na Solunskom frontu je poginulo duplo manje svih savezničkih vojnika nego tokom tri meseca bitke na Somi. U tom smislu je njima Srbija, povlačenje preko Albanije i odluka o tome da li spašavati srpsku vojsku ili ne bila od potpuno sporednog značaja u globalnoj ratnoj priči.

Ultimatum Nikolaja II je uticao da Francuzi i Englezi mobilisu mornaricu i da Italijani dozvole ulazak srpskoj vojsci u Valonu, ali ništa više od toga. Englezi i Francuzi su godinu dana obećavali konkretnu vojnu pomoć Srbiji pre ofanzive u jesen 1915. godine ali zbog situacije na Zapadnom frontu se to nije desilo. S druge strane rusko cinculiranje s Bugarima i nemogućnost da ih pritisnu da u rat uđu na strani Antante (ili makar da ne udju u rat), iako su im 1913. baš pomogli prilikom sklapanja mira nakon Drugog Balkanskog rata je dovelo do toga da srpska vojska bude potpuno odsečena ulaskom Bugarske u rat i da bude presečena najbolja odstupnica kroz dolinu Vardara. Tako da su tu sve velike sile mešetarile na svoj način i na svoju stranu. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Nishta nije potpuna laz jer drzave pa cak i vojske nisu potpuno homogene ili mogu da se svedu na jednu misao ili interes. Neki su zagovarali pasivnost a drugi akciju, svaki iz svog interesa. Ultimatum Nikolaja II je bio presudan, to jeste tacno.

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Dule_smor said:

Jel to 3 puta Bog pomaze Drale ili si vec krenuo negde na slavu :D

slava svim srpskim junacima u svim vremenima uvek i zauvek!!!!!!!!!

4 hours ago, traktori said:

Jednom žut, večno djon

zlo goveče, dovijeka june!

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

Počelo je :-)

Šalu na stranu, meni je bedak što se to ne uči u školama malo detaljnije. Ne znam kako je sad, ali ja se stvarno ne sećam ni pominjanja da su Italijani bili tu, ni da je bilo povuci-potegni hoće li Zapad pomoći dok Rusi nisu zapretili, ništa. Spasli nas naši veliki saveznici i prijateli Francuzi i Englezi, ćao, zdravo...

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Nama je nasa profesorka istorije pominjala te i jos mnoge stvari koje nisu u zvanicnom nastavnom programu, ali takvi profesori su retkost...cim malo odstupis od nastavnog programa ili ne daj Boze dovedes u pitanje zvanicnu verziju nekih istorijskih dogadjaja odmah te etiketiraju kao pseudoistoricara i sarlatana, tuga...

Sent from my SM-J530F using Tapatalk

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...