Jump to content

HARDWARE: Intel lansirao procesore sa integrisanom AMD Vega grafikom


Zwerko

Recommended Posts

intel-hades-canyon-2.jpg?fit=600%2C400

Ako ste zbog naslova pomislili da je danas 1. april ili tako nešto prevarili ste se – zapravo je tačan! Intel je danas na CES sajmu predstavio svoje nove i7 i i5 procesore koje imaju integrisano grafičko rešenje i to ni manje ni više nego u vidu novih AMD Vega čipova.

Kako je došlo do ovoga je možda teško objasniti i otkud to da Intel sarađuje baš sa svojim ljutim konkurentom na polju procesora, ali eto imamo situaciju da imamo četiri nova i7 procesora i jedan i5 model koji se međusobno razlikuju po brzini ali i po vrsti integrisanog grafičkog procesora. Naime jača dva modela iz i7G familije imaju i jači Vega M GH čip ali i TDP od nekih 100W pa će verovatno biti namenjeni manjim desktop računarima i laptopovima nešto većih gabarita. Sa druge strane ostali procesori upareni sa Vega M GL imaju TDP od samo 65W pa su pogodni i za ultrabookove. U praksi bi ovi slabiji procesori trebalo da budu oko 10 do 40 procenata brži od ranijih modela i7-7700HQ uparenih sa GTX 1050, dok bi jači modeli trebalo da budu oko 13 procenata jači od iste kombinacije uparene sa Nvidia Max-Q 1060 grafičkom karticom. Sve grafike imaju 4GB brze HBM2 memorije a jači modeli su sertifikovani i za VR.

hp-spectre-x360-15-3-1.jpg?resize=600%2C

Za sada su najavljeni samo mini-desktop sistemi nazvani Intel Hades Canyon i jedan model ultrabook računara – HP Spectre 360 za 2018. godinu. Najava je da bi ovako tanak laptop bez problema mogao da pokreće sve igre u 1080p rezoluciji deluje poprilično impozantno. Ostaje još da se vidi kako će konkretno izgledati ova nova Intel-AMD ponuda a prvi uređaji se na tržištu očekuju u martu ove godine.

Pročitajte više na sajtu

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...