Jump to content

Blade Runner


Recommended Posts

  • Replies 109
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

e ajde ovako, vajdu ga malo :D

Jel kapiras da nisam gledao film, i da,  2049>2019. Ne znam o kom blekaoutu prica jer nisam pratio hajp oko 2049.

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

konacno pogledao film sa svojim malim drustvancetom matorana....u kom sam, cini mi se, najmanje smoren filmom od svih koji su gledali...ali cak i meni kom se svidela kiematografija, sound design, gluma i brojne ideje sa kojima se zhonglira u filmu, imam primarno stanoviste da je 2049 apsolutno nepotreban film jer glavnu temu ne prezentuje bolje/kvalitetnije/efektivnije/inovativnije od originala 

e sad, ako se na celu stvar gleda kao na nesto sto treba da bude i derivativno i rastrzano kako bi nateralo coveka da razmislja/diskutuje o ljudskosti, slobodama i moralnoj superiornosti tvorevine na tvorcem (i posledicnoj "zasluzi" za nasleđe/smenu vrsta) onda je ok i nije apsolutno nepotreban =o)

al bez obzira na sve...ovo je moralo da bude utegnutije za 20-40 minuta...165min je sumanut runtime

ipak, najbolji zakljucak veceri je "a sada cekamo igora da pogleda 10x i pocne da prica kako je ovo najbolji film svih vremena)

Edited by Kole
Link to comment
Share on other sites

Odgledah i ja!

Mislim da ovaj film od ostatka današnjice izdvaja samo jedna stvar, a to je da se ovakvi filmovi više ne snimaju. Tu pre svega mislim na ono šta smo nekada imali i u međuvremenu izgubili a to su dugački kadrovi koji se ne pomeraju i daju vremena gledaocu da razmišlja i da se unese i u priču i u lika.

Žanrovski je ovo potpuno drugačiji film od orginalnog (naravno, ne računajući SF žanr). Ovo je drama u osnosu na akciju. Zbog toga je prvi film neuporedivo kompaktniji i zaokruženiji. Svi detalji koje je pomenuo Kruko me ne privlače ponovo da gledam jer nisam zadovoljan centralnom pričom koja se neporedno posle susreta Goslinga i Forda raspršava i film munjevito gubi na tempu i suštinski menja svoj žanr iz drame u akciju. Takođe, mislim da je film morao da traje duže, a ne kraće, da bi mogao da nastavi dinamikom kojom je krenuo, a ne da poslednja trećina filma, dinamički, nema veze sa prve dve. Sve šta su hteli da kažu u poslednjoj trećini mogli su na drugačiji način.

Hteo bih da kažem i nešto povodom CGI-ja a pre svega Kruku! Ima minimalno CGI-ja, uglavnom je scenografija. Kad kažem minimalno, mislim minimalno za današnjicu. Na primer one ogromne ženske skupture su zaista scenografija. U tom duhu, vizuelno film je fenomenalan. Meni se dopala muzika, ali nisam ni siguran da li sam je tako identifikovao tokom gledanja, bila mi je sekundardna u smislu da je fenomenalno dopunjava atmosferu u filmu i sve vreme (za mene doduše do Forda) je drži napetom (makar za mene), ali ne primetno napetom, ja sam primetio tek posle otprilike sat vremena da sam sve vreme napet!

Pitanje koje je Kole postavio o smuslu filma isto ima poentu, jer, objektivno, nije ništa donelo novo. Pod "novo" me mislim da oni nešto treba revolucionarno da izmisle, nego ne postoji nijedna aktuelna ideja (u poslednjih 5-10 godina) i osim toga ima filmova i serija koje su se mnogo dublje time bavile. Zato bih se vratio na fundamentalnu razliku između prvog i ovog filma, a to je glavni lik. Ford je, čak i sa naracijom, suštinski nebitan, naročito su Rudžer opasno dominira. Ovde je Gosling ne samo dominantan nego kao neki Kamijev Stranac, jedna egzistencijalistička priča zbog koje mislim da je film i trebalo da tako nastavi. Kraj je solidan, jer se vraća na tu temu, ali nedovoljan pošto je zbrzan (zbrzan u odnosu na prve dve trećine filma).

Ali mi se ipak dopao i baš sam uživao gledajući i kao prva tinejdžerka rekao WOW kad se film završio!

 

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

 

Izvinjavam se ako je glupo pitanje,

 

ali što je bilo bitno za revoluciju i krajnji cilj da Ford vidi ćerku?

 

 

 

Realno, mogo je umreti mnogo ranije i nista od vrednosti se ne bi izgubilo.

 

 

Slažem se sa Boletom da me je zadnji deo filma trgnuo iz slatkog sna, ali isto tako imam osećaj da je dosta teško praviti ovakav film sa 100% vizijom, tako da im ne zameram previše.

 

 

 

"A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, [BMF]Psycho said:

 

  Hide contents


Zar nije ćerka dovoljna? I ako nije, kako je Dekart bitan?

Ovo više radi lora pitam, očigledno nije poenta filma.

 

 

Dekard nije bitan revoluciji. Bitan je Volasu jer će ga mučiti da oda ostale, kako bi došli do ćerke, a onda će i njega da seciraju. Zato i šalju Keja da ga smakne.

Dekard je video ćerku samo zato što je Kej imao prosvetljenje i rešio da mu spase život, i što je Kej sam skapirao ko mu je ćerka (revolucionari su mu samo rekli da je on kopija, a da je devojčica sklonjena na bezbedno. Nisu znali za san o konju.)

Edited by Jose Jimenez
Link to comment
Share on other sites

Нисмо тај форум, Никита. Овде не негујемо тренд угађања свима као беспомоћној и рањивој деци. Филм се приказује у биоскопима већ неко време, ко није имао снаге у себи да се суздржи од клика и ко је имао толико нереална очекивања да ћемо овде причати не знам шта о филму, нека се и опече, сасвим заслужено : )

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...