Jump to content

CS:GO – Vodič o granatama: Smoke


Zwerko

Recommended Posts

Grenades.png?fit=600%2C338

U prvom delu našeg novog vodiča pisali smo o par bitnijih tehnika što se tiče fleški. Dali smo neke savete koji mogu pomoći i početnicima, ali i igračima srednjeg nivoa. U ovom tekstu moći ćete nadograditi svoje znanje o dimnim bombama – smokovima!

lWplooS.png?w=820

Smoke grenade

Smoke bomba ($300) pravi gusti oblak dima koji traje oko 18 sekundi, koji se može iskoristiti na razne načine. Jednako je bitna i u napadu i u odbrani. CT igračima služi kao blokada ključnih tački, dok na T strani, uz pomoć dima, pravite sebi prostor za lakše zauzimanje sajtova. Za razliku od molotovljeva, koji nekada možete preskočiti, dimnu bombu uvek morate imati sa sobom ukoliko vam ekonomija dozvoljava. Vatra koju uzrokuje molotov, gasi se direktnim kontaktom sa dimnom bombom. Verovatno ste se našli u mnogo situacija gde vam protivnik baci vatrenu bombu i vi ne možete izaći jer upravo on čeka. Jednostavno, ukoliko u toj situaciji imate smoke bombu sa sobom, bacite ispod sebe i tako ćete se verovatno spasiti.

CT strana: vrlo ključan na početku runde. Prilikom dolaska na sajt iskoristiti smoke za blokiranje glavnog ulaza terorista. Tako će potencijalni rush od T strane biti zaustavljen. Daje dosta vremena za nameštanje na sajtu. Pošto se na CT strani uglavnom po 2 igrača nalaze na sajtu, jedan treba baciti taj prvi smoke, dok će drugi sačuvati svoj za kasnije u rundi. On može, kada čuje kako se teroristi spremaju za ulaz na sajt, da iskoristi taj smoke da uspori napad i tako dobije na vremenu. Ukoliko se napad desi na drugom sajtu, može da ga sačuva kako bi mu pomogao u retake situaciji. Ako imate smoke prilikom retakea, možete probati da bacanjem dima direktno na bombu probate defuse, u nadi da će vas terori neće pogoditi.

T strana: ne razlikuje se previše od CT strane. Jedina bitna razlika je da na T strani svoj smoke trebate čuvati što duže moguće. Mnogo će biti korisniji kasnije u rundi, u svakoj situaciji. Ukoliko je potrebno za siguran prelaz na nekom delu mape, slobodno iskoristiti rano. Uz dogovor sa saigračima, možete uraditi timski zid smokova i tako sa lakoćom zauzeti sajt/deo mape.

Učenje smokova – execute sajta

Kao što kod fleš bombi imamo pop-fleševe, koji zahtevaju vežbanje i gledanje tutorijala, tako kod dimnih granata imamo bacanje sa specifičnih mesta – nišanjenjem u određu tačku. Ukoliko na T strani vođa tima predloži “A execute”, to znači da bi svi igrači trebali zauzeti pozicije kako bi izdaleka bacili svoj smoke i zatim lakše zauzeli sajt. Naravno, svaki igrač bi trebao najaviti svoju poziciju, tj. deo koji će pokriti dimom. Te pozicije su uglavnom otkrivene odavno, sa ciljem da smoke padne na ključnom mestu kako bi blokirao pregled CT igrača na sajtu.

Stairs

Primer jednog pozicioniranja za execute – Mirage stairs smoke

Sve mape sadrže se od mnogo ovakvih pozicija, sa kojih uz pomoć pravog postavljanja nišana, dobijate korisne dimne blokade. Vrlo je bitno znati bar osnovne, na svakoj mapi. Jednostavnom pretragom “ime mape smokes” na jutjubu, dobijate brojne video priručnike. Naravno, ukoliko ne možete zapamtiti neke od pokazanih pozicija, možda možete pronaći svoju – lakšu varijaciju. Ali, definitivno se preporučuje da naučite pozicije koje koriste većina igrača.

Ninja defuse

U ranijoj verziji Counter Strike-a, u 1.6 dane, dimna bomba nije bila toliko korisna kao u najnovijem izdanju. Razlog toga je nizak nivo detalja, tj. loša realizacija dima. Igra je rađena na starijem enginu, za starije računare, pa se gustina dima nije mogla preneti u igri na zadovoljavajućem nivou. Kada je CS:GO izašao, smoke je doživeo velike promene. Noviji i bolji engine je dozvolio velika poboljšanja. Dim je mnogo gušći, korisniji i uz drugačiju fiziku – koristi se mnogo više i ima veći uticaj.

Ninja defuse

Igrač pokušava defuse u smoku u 1v1 situaciji, i to sa 1 hp!

Kod prethodnih CS-a, ninja defuse je predstavljao skrivanje ili ušunjavanje na sajtu dok je bomba postavljena. Zatim, kada svi terori odu sa sajta, on bi prišao u poslednjim momentima i uz pomoć alata za defuse, potpuno sam, neočekivano zaustavio bombu. Većinom terori misle da poslednji igrač čuva svoje stvari za sledeću rundu, tako da jednostavno otrče sa sajta. Lukav igrač bi iskoristio njihovu nepažnju i lošu proveru sajta. Pošto je CS:GO predstavio bolji smoke, igrači su još na početku uvideli da bacanjem dimne bombe preko C4 daje veliku šansu da je uspešno zaustave. Terori mogu da pucaju u smoke, ali puno puta se desi da promaše igrača koji defa. Naravno, nije svaki put uspešno, možda nekad metak zaluta dok CT ni ne počne defuse.

 

 

Više na sajtu

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Coyote said:

Zw go home you're drunk :D

Postovao si u WoT delu foruma xD

Ahahaha, nisam ja :) Poenta je da ovo ide direktno sa sajta i verovatno je neko čekirao WoT umesto CS:GO pa ispada kao da sam ja postovao. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...