Jump to content

Koliko CPU jezgara treba gejmerima ?


Zwerko

Recommended Posts

AMD-threadripper.jpg?fit=600%2C400

Skylake-X odnosno Kaby Lake-X je već stigao, a uskoro se očekuje i Threadripper stoga se samo od sebe nameće pitanje: kome su namenjeni ovi procesori i šta gejmeri mogu da očekuju? Threadripper je AMD arhitektura koja donosi procesore sa 10 do 16 fizičkih jezgara, dok je Skylake-X/Kaby Lake-X šarenolik pa tu možemo naći i5, i7 i i9 procesore čiji se broj jezgara kreće od 4 pa sve do 18 pri čemu najjači i7 ima 8, a najslabiji i9 ima 10 jezgara. Prava konkurencija Threadripperu je i9 linija.

Sve do sredine 90tih CPU je bio najvažniji deo u računaru jer je u to vreme pored svojih obavljao i zadatke grafičkog čipa, te pojavom GPU-a kao zasebnog komada hardvera grafičke karte postaju najbitniji dio jedne gejming mašine. To ne znači da je CPU nebitan, ali postoji tačna tačka iz koje svako dalje ulaganje u proceosor je praktično bacanje novca ako govorimo o gejming performansama. Vest da uskoro počinje bitka na polju procesora sa preko 8 jezgara je sjajna za sve one koji se bave foto ili video obradom, drže servere ili takozvane radne stanice. U isto vreme gejmeri bi trebalo da zaobiđu ovu liniju ukoliko sastavljaju novu mašinu i da ne padnu na priču prodavaca da će 16-o jezgarni procesor biti odlična kupovina za gejming.

Zašto gejmerima ne treba više od 4 ili 6 jezgara?

Poređenja radi i5-7600k koji košta oko 250EUR će u većini igara izbaciti skoro identičan FPS kao i i7-6900k koji košta preko 1000EUR, a u mnogim igrama će izbaciti više FPS-a. Razlog za ovo je što mnoge igre (pogotovo esports naslovi) više vrednuju frekvenciju procesora nego broj jezgara. To i dalje ne znači da će neki stari dualcore koji je clockovan na 5GHz biti bolji od novog i7 na 4Ghz. Frekvencija postaje bitna ukoliko poredimo procesore iste generacije pri čemu jeftiniji procesor ima bar 4 fizička jezgra. Postoji par igara poput „City Skylines“ koje vrednuju više jezgara ali čak i tad razlika u ceni ne opravdava FPS razliku. Stoga i9 pa čak i oni najjači i7 procesori uopšte ne treba da vas zanimaju ako ste gejmer. Ovo se odnosi i na kompletnu Threadripper seriju.

Što se tiče i5-7640x i i7-7740x i njih bi trebalo da izbegavate ako govorimo o gejmingu. Oba procesora za razliku od starije braće donose nešto viši base clock (referntna vrednost frekvencija za jedan procesor) te nemaju integrisanu grafiku na sebi. Pitanje same integrisane grafike je gotovo nebitno jer gejming računar će svakako imati zasebnu grafičku kartu, ali ono što je najbitnije je chipset na kom su zasnovani X299. Chipset je “ležište” u koje se smešta procesor na matičnoj ploči, prilikom čega jedan isti procesor može da radi na različitim chipsetima što je bio slučaj do sad. Tako ste recimo jedan i5-7600k mogli da smestite u B250, H270 ili Z270 chipset zavisno od vaših potreba i cenovnih mogućnosti gde su se cene za ploče kretale od 50EUR do preko 200EUR. Matične ploče sa X299 chipsetom su izuzetno skupe pri čemu im cena kreće od 200e pa naviše. Takođe i5-7640X i i i7-7740x ne mogu iskoristiti pun potencijal X299 ploče stoga ostajete uskraćeni za dobar dio fukcija. Poređenja radi i5-7640x na X299 ploči je najmanje 100EUR skuplji od i5-7600k na Z270 ploči, a ta dodatna investicija vam ne donosi praktično ništa jer su boost clockovi (maksimalna frekvencija) identični.

intel-cene.jpg?resize=820%2C380

Ukoliko sastavljate novi gejming računar ne bi trebalo da idete preko Ryzen 7-1700 ili i7-7820x i to pod uslovom da strimujete igre, u svakom drugom scenariju Ryzen 5-1600 ili i5-7600k su sasvim dovoljni. Sigurno da će radnje uskoro biti preplavljene novim procesorima sa 16 ili 18 jezgara pa će onima dubljeg džepa i to nuditi ali vas to ne treba da zanima jer u PC svetu više ne znači uvek i bolje.

Pročitajte više na sajtu

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...