Jump to content

Posle 14 godina gasi se StarCraft ProLeague


Recommended Posts

Jin Air Green Wings Proleague pobednik

StarCraft ProLeague je najstarija i najduža timska liga u istoriji esportova. Osnovana je 2003. godine i ove godine smo odgledali 14. sezonu ovog prestižnog takmičenja.

Ipak, najcrnje glasine koje su se širile prethodnih meseci su se pokazale istinitim – ProLeague se gasi i zajedno sa njom 5 profesionalnih Korejskih esports sastava je raspustilo svoje StarCraft 2 timove, to su SKT, KT, CJ, Samsung i MVP.

Ovo je svakako crni dan za istoriju čitavog esporta, ali i još jedan veliki udar na ionako opadajuću korejsku StarCraft 2 scenu, koja je ove godine trpela velike udarca, počev od zaključavanja regiona, što ih je praktično svelo samo na 3 turnira, pa preko nameštanja mečeva, gubitka sponzora i generalnog manjka gledanosti.

I pored napora KeSPA-e da zadrži proligu, svi ovi opterećavajući problemi su doveli do toga da KeSPA danas izda zvanično saopštenje o gašenju ovog kultnog takmičenja.

I pored gašenja prolige i raspuštanja timova, KeSPA naglašava da će nastaviti da podržava StarCraft 2 igrače i da će videti da hitno naše druge načine za organizovanje turnira u StarCraft 2 u narednoj godini, a tu su svakako i dalje GSL, SSL i Kespa Cup, koji će nastaviti da funksionišu i naredne godine.

Vest o raspuštanju timova i gašenju prolige je zajednica primila veoma loše, i već su krenule da se kovitlaju crne misli o konačnom kraju StarCrafta u Južnoj Koreji, ali verujemo da će se otvoriti nove prilike za igrače koji su usled ovih nesrećnih okolnosti ostali bez timova i podrške. Uostalom, kao što smo videli, i sama KeSPA je naglasila da će nastaviti da podržava Sc2 u Koreji, kao krovna esports institucija u Južnoj Koreji.

Pročitajte na RURu

group-rur.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...