Jump to content

Dota2 terminlologija: Sistem pozicija igrača 1-5


Lucky

Recommended Posts

dota_pozicije01-05

Često vidimo da pored određenih igrača u timskom listingu stoje brojevi od 1 do 5. Šta ovi brojevi znače?

Brojevi pored imena igrača koje često vidimo pored njihovih imena u timskom listingu, predstavljaju pozicije na kojima ti igrači igraju. Takođe može se reći da ovi brojevi predstavljaju i prioritet pri akumuliranju zlata (farmovanju) tokom samog meča.

Pozicija 1

Pozicija 1 je rezervisana za timskog ‘hard carry” igrača. Ovaj igrač igra heroje koji su u samom početku partije relativno slabi, i potrebno im je da farmuju i sa skupljenim zlatom u što kraćem roku dođu do predmeta koji će ih osnažiti i sa kojima će postati osnova tima u kasnijem delu meča. Igrač na ovoj poziciji će uglavnom biti u sigurnoj stazi, tj stazi koja je se nalazi pored timske džungle.

Pozicija 2

Na poziciji 2, nalazi se igrač koji igra heroje koji su prilagođeni srednjoj stazi. Ovi heroji uglavnom igraju 1 na 1 u toj stazi, jer je njihov cilj da što brže dođu do viših nivoa heroja. Ovi heroji akumulirano zlato uglavnom koriste za predmete koji će im pomoći da inicijalizuju napad na protivničke heroje.

Pozicija 3

Pozicija 3 karakteriše igrače i heroje koji se igraju u “offlane” stazi, tojest stazi koja je okrenuta ka protivničkoj džungli. Heroji koji se biraju za ovu stazu uglavnom imaju neki defanzivni mehanizam, koji im pomaže da prežive i akumuliraju zlato u okruženju koje okupiraju protivnički “hard carry” heroj i heroji podrške.

Pozicija 4

Pozicija 4 pripada prvom igraču koji igra heroja podrške. Na ovom heroju će se često kupovati timski predmeti za preživljavanje, koji će pomoći tokom timskih borbi. On će takođe pomagati i drugom igraču podrške pri kupovini baznih timskih predmeta. Zajedno sa pozicijom 5, ako je timski hard carry igrač u sigurnoj poziciji, formira lutajući duo, kojem je zadatak da u prvoj fazi meča što više obstruira protivničko farmovanje i ako je u poziciji, zabeleži i eliminaciju.

Pozicija 5

Pozicija 5 je rezervisana za “hard support” igrača. Ovaj igrač sve svoje zlato koristi za timske potrebe, obezbeđujući potrebne predmete za tim, kao što su Observer Wards, Smoke of Deceit i Dust of Appearance. Heroj na ovoj poziciji je zadužen da pomaže i kontroliše dešavanja u timskoj sigurnoj stazi. Na ovoj poziciji uglavnom igraju i kapiteni timova i igrači koji biraju heroje pre početka meča. Sa ove pozicije, kapiteni timova mogu pratiti kretanja protivnika po mapi, rotacije i potencijalne sačekuše (genkove) i blagovremeno obaveštavati tim. Takođe će biti i inicijator akcija pod okriljem dima.

Kako se meta Dote menja, tako je i ovaj sistem pomalo zastareo ali se i dalje koristi, jer daje osnovnu preglednost na kojim pozicijama igrači igraju. Prioriteti pri farmovanju se u toku meča menjaju uglavnom po dolasku do 6tog nivoa na određenom heroju ili pri kupovini nekog predmeta. Slardar ili Centaur Warruner će prepustiti zlato u stazi drugim herojima, kada dođu do toliko potrebnog Blink Dagger. Isto važi i za Tidehunter heroja, koji ne želi da sedi u stazi i farmuje kada dobije ultimate Ravage i Blink Dagger. Takođe postoji i situacija kada tim izabere heroja koji će ekskluzivno farmovati timsku džunglu dozvoljavajući nižim pozicijama da dođu do više zlata.

U modernoj Doti, pozicije 1, 2 i 3 se sada zovu Core pozicije, jer svaka na svoj način zahteva akomulaciju zlata. Pozicije 4 i 5 se zovu Support pozicije, jer je njihova uloga i dalje nepromenjena i krucijalna za tim.

Pročitajte na sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...