Jump to content

Viktor “Buktop” Knežević o Doti, novom timu LVLUP i fitnesu


Lucky

Recommended Posts

dota_viktorknezevic

Trener novog srpskog Dota2 tima LVLUP sa nama je popričao o svojoj karijeri, novom timu, srpskoj pro sceni kao i o zdravlju igrača.

Veteran srpske Dota2 pro scene i trener srpskog tima LVLUP, Viktor “Buktop” Knežević, odvojio je vremena za intervju sa nama. Njegov tim se pobedom na WESG 2016 Adriatic kvalifikacijama nad Elements Pro timom, kvalifikovao za regionalno evropsko finale u Kijevu od 6 – 9 oktobra, gde će prva četiri tima putovati na veliko finale u Kinu u decembru.

Sa nama je porazgovarao o svojoj karijeri, novom timu, Dota sceni u Srbiji i regionu kao i o zdravlju igrača:

 

Viktore, reci nam nešto o svojoj eSports karijeri?

Moja esport karijera počela je davno od Warcrafta 3, sa kog sam prešao na Dotu. Od samog početka igriu sam, kao i sve drugo, doživljavao takmičarski, pa sam igrao online i LAN turnire jos od 2005 godine. Prvi ozbiljniji tim mi je bio Ćopavci (Šamanovci) u sastavu: Tesha, Jaguarpaw(Shaki), Mikica, Zec i ja.

Posle toga, tim u kom sam proveo nekoliko godinai koji je izmenio nekoliko igraca bio je 25cm (Shaman, Tesha, JPT, Matori, Chivava, ph4nny, tzar i moja malenkost). Posle toga oformili smo najozbiljniju ekipu do tada u sastavu g0g1, Baja, Cat, Grizine i Buktop. Sve posle toga je ova nova istorija Dote2 koju verujem da manje više svi znaju :)

 

Kakvi su planovi za sledeću sezonu za vaš novi tim LvlUP?

Planovi za sledeću sezonu LVLUP-a je da se fokusiramo na ligašku igru (Starladder, JoinDota League i  ESL) i da pažljivo biramo turnire na kojima ćemo učestvovati,  kako se ne bi pretrpali obavezama, jer nam je glavni cilj – mnogo scrimova i razvijanje timske igre.

 

dota_buktop

 

Kakvo je tvoje viđenje Dota2 eSports scene u Srbiji i regionu? Šta je glavna prepreka u razvoju te scene u Srbiji i na Balkanu?

Moje viđenje scene je da je domaća scena poprilično mrtva. Pub igra  i MMR su isprali mozak svima, pogotovo novim klincima. Svako je bog svog pub rejtinga i retko ko vidi dalje od toga. Ovo važi i za ceo Balkan.

Desilo se nekoliko scam turnira – od Gaming Paradise preko silnih turnia u Nišu, što umanjuje želju timova da igraju na istim a i fanova da ih prate.  Nasuprot tome Dota PIT je odradio super posao i stvarno napravio turnir svetskih razmera u Splitu, pa je osvetlao obraz Balkana.

 

Kao sportista i trener, kakav je tvoj komentar na stereotip da se pro igrači ne bave nikakvim sportom niti vode računa o zdravlju?

Iz ugla trenera i sportiste, a sa druge strane i ex pro Dota igrača mogu reći da je profi Dota postala ozbiljna, plaćena industrija, gde se mnogo sati sedi za kompjuterom, što nije ni malo zdravo. Na duge staze, bez fizičke aktivnosti, celo telo slabi , pa i mozak. To moze drastično da utiče na veštinu, razmišljane i sposobnost igranja na duže staze.

Mislim da je veoma blizu vreme, kada će svaki tim priuštiti sebi osobu koja će im napravit plan i  program fitness-a , ishrane i korektivnih vežbi kako bi bili zdravi i zadržali svoje Dota kvalitete :)

 

dota_buktopn0tail

 
Reci nam tvoj komentar na upravo završeni TI6? Koji timovi su na tebe ostavili najjači utisak?

Digital Chaos – svima je jasno zašto. Sa druge strane i Wings Gaming, jer su pokazali da se sa kvalitetnim i strpljivim radom, bez ega i sa poštovanjem prema saigračima i treneru, može daleko dogurati!

 

Jesenji prelazni rok je završen. Reci nam, po tvom mišljenju, na koje timove treba obratiti pažnju i čiji stil igre ti se najviše dopada?

Ne bih da dajem unapred nikakve izjave, treba pratiti sve i uživati u Doti. Ko se najbolje uklopi i vredno vežba, pokazaće i najbolje rezultate. A savet oko toga koga pratiti… svakako što se nase regije tiče LVLUP, jer će vrlo brzo da se popnu na profi eu scenu :)

 

Za kraj, šta bi poručio mladim igračima koji bi želeli da se probiju na Dota 2 eSports scenu?

Mladima bih preporučio da manje vremena troše na dizanje MMRa, a više na organizovanje timova i da sa njima igraju manje turnire. Vremenom će sa skupljenim iskustvom i i shvatiti šta je to takmičarska Dota. To što se dešava u Pub partijama , udaljeno je svetlosnim godinama od pro scene.

Takođe treba da upamte, da svaki taj w33ha,  Miracle i slični što su bili top MMR, nisu tek tako ušli u velike timove, nego su pored toga igrali mnogo takmičarske Dote sa manjim timovima. Neki su čak i “sedeli na klupi”, ali trud, rad i veliki talenat su im se isplatili.

Ne gledajte tuđe greške, pođite od svojih – bio bi glavni savet :).

Pročitajte na sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...