Jump to content

Šta mislimo o 11 novih Hearthstone karata iz The Spire krila


kruko

Recommended Posts

Prince Malchezaar art

Stiže nam poslednje krilo najnovije Hearthstone avanture One Night in Karazhan, pod imenom The Spire, a sa njim i 11 poslednjih karata avanutre.

I u ovom krilu, kao i u prethodnim, borićemo se protiv 3 Bossa, to su Shade of Aran, Netherspite i borba pod imenom “Free Medivh!” u kojoj se borimo protiv princa Malchezaara. Nakon što pređemo borbe na Normal modu, tu su i Rogue i Druid challenge borbe, a zatim za one koje žele veći izazov, imamo Heroic mod.

Po prelasku krila dobijamo 11 novih karata, i time je ova avantura zaokružena, sa ukupno 45 karata. Karte iz ovog krila završavaju definisanje nekih od tema koje smo dobili u ovoj avanturi, a pogotovo se tematski ističu dve neutralne Dragon karte koje bi trebalo da budu solidna podrška sporijim Dragon deckovima. Da vidimo koje su to nove karte, i kakvu bi ulogu mogle da ispune:

 

Medivh’s Valet

Medivhs-Valet.png

Lično se radi o jednoj od karata kojoj se veoma radujem, jer će biti ključno oružje u izgradnji novih Control Mage deckova, koji su nekako izgubili na snazi sa dolaskom Standarda i odlaskom value karata kao što su Duplicate i Echo of Medivh, ali i snažnih tauntova u vidu Belchera i Deathlorda. Valet posebno dobro radi sa kartama poput Ice Block, što je Secret koji sporoji Mage deckovi koriste, a koji će gotovo zagarantovano uvek biti tu i omogućiti lako aktiviranje Battlecry efekta. A 2 mane 2/3 minion koji nanosi 3 damagea – treba li da vam objašnjavam koliko je to moćno? Ocena 8/10

 

Spirit Claws

Spirit-Claws.png

Vema čudna karta. Ukoliko je efekat aktivan, to znači da imate za 50% bolji Fiery War Axe, koji je pritom za 50% jeftiniji. A svi znamo koliko je to moćno oružje. Ovo je karta koja se svakako ne uklapa u trenutno aktuelne Shaman špilove, poput Face, Midrange ili Totem Midrange Shamana, ali je karta koja svakako ima potencijalno veoma moćan efekat i kao takva vredi eksperimentisati sa njom.

Uz Maelstrom Portal koji smo dobili ranije, čini se da Blizzard želi da pogura neku vrstu Spell Damage Shamana, a igrači uvek rado pozdravljaju sve što otvara nove deck building mogućnosti. Mana ove karte je nepouzdanost njenog efekta, ali ponekd će i 1/3 oružje vršiti posao kao “ping”. Ocena 6/10

Netherspite Historian

Netherspite-Historian.png

Prva od pomenute dve karte iz ovog krila koje imaju Dragon sinergiju. Trenutno najpopularniji Dragon deck je svakako Aggro Dragon Warrior, a ova karta je potpuno suprtona od agresije, tako da se neće tu uklopiti. Discover a Dragon je u mnogim slučajevima i bolje od Draw a card, a uz sve to idu i odlični statsi od 1/3 za 2 (poređenje je Novice Engineer koji je 1/1 za 2 i vuče kartu) , tako da će se ova karta odlično udomiti u sporijim Dragon buildovima, kao što su Dragon Priest ili Paladin.

Posebno dobra odlika ove karte je njega fleksibilnost, koja je omogućena mehanikom Discover, jednom od najomiljenijih kod Hearthsotne igrača. Ukoliko igrate protiv aggro ili tempo decka, uzećete nekog defanziovnog Dragona. Ukoliko je u pitanju Control matchup, uzećete nekon Dragona sa više valuea, poput Ysera ili Nefarian. Ljubitelji sporijih Dragon deckova će jako ceniti ovu kartu. Ocena 7/10

Book Wyrm

Book-Wyrm.png

Druga karta sa Dragon mehanikom je i sama Dragon. Za 6 mana 3/6 deluje poprilično slabo, ali ne dajte da vas to zavara, jer je efekat ove karte neverovatan. Na prvi pogled deluje uporedivo sa Kodo Beastom, ali već na drugi pogled vam je jasno koliko je ovo moćniji efekat od inače sasvim solidnog Kodo Beasta.

Kao prvo, efekat nije random, već vi ciljno birate miniona koga želite da uništite. Koliko puta vam se desilo da želite da Kodo ubije određenog miniona, ali je više meta sa manje od 2 Attack, i ostaje vam da se samo pomolite da će pogoditi pravog. Mogućnost ciljanja mete je u Hearthstoneu luksuz i zato je ova karta sjajna.

Drugi bonus je to što radi i na minionima sa 3 Attack, umesto samo 2, kao Kodo. Jedan attack više možda ne deluje mnogo, ali samo se setite koliko ima ključnih 3 Attack miniona u meti na koje često nemate odgovor. Violet Teacher, Sorcerer’s Apprentice, Cult Sorcerer, Elise, Barnes, Twilight Guardian, Ravaging Ghoul, Thunder Bluff Valiant… i još mnogo, mnogo nezgodnih miniona sa 3 attackom koje ova karta može direktno da ubije, i pritom vam ostavi 3/6 miniona na tabli. I tempo i value! Ocena 7,5/10

 

Malchezaar’s Imp

Malchezaars-Imp.png

Pored Silverware Golema koga smo dobili već u prvom krilu, ovo je druga karta ove avanture koja nastavlja da podržava Warlock Discard mehaniku. Čini se da nekako Blizzard baš agresivno gura Discard u želji da ispadne nešto od toga, ali se isto tako čini da su zapravo ovo prve dve Discard karte, uz Classic Soulfire i Doomguarda, koje mogu da budu igrive.

Problem sa ovim tipom karata je, što iako se i budu pokazale kao dobre karte, svakako neće omogućiti nekim do sada lošim Discard kartama da budu dobre, već će samo dodatno ojačati već ionako dobre Discard karte, kao pomenute dve gore. Niko neće igrati Succubus ili Dark Bargain u decku zbog ove karte. Malchezaar’s Imp ima solidne statse i zbog toga vredi eksperimentisati sa njim u nekom brzom Zoo buildu, koji bi eventualno uključio i Tiny Knight of Evil, uz standardni Zoo paket. Ipak, ne verujemo da bi ovakav deck ozbiljnije ugrozio standardne Zoo buildove. Ocena 5,5/10

Ironforge Portal

Ironforge-Portal.png

Ovo je ubedljivo najgori od svih portal karata koje smo dobili u ovoj ekspanziji iz prostog razloga zato što ima veoma slab uticaj na igru. Vanila 4 mana minioni su obično ispod proseka sa statsima, a 4 armora nema nikakav realan efekat na stanje u igri. I sve to upakovano u kartu koja košta 5 mana, što je za manu previše od onoga što bi realno platili za nju, a čak i tada je pitanje da li bi je igrali.

Jer 4 mana slot je obično slot sa kartama koje se ciljno igraju u decku, a ne zbog sirovih statsa. Istina, nekad će vam se posrećiti da dobijete Pit Lorda ili neslavnog 477, ali to nije vredno igranja ove ispodprosečne karte. Warrior ima mnogo boljih rešenja u 5 mana slotu. Ocena 2/10

 

Violet Illusionist

Violet-Illusionist.png

Jako zanimljiva karta koja već nekako na prvi pogled najbolje leži Weapon klasama ili Warlocku koji ima tendenciju da se samopovređuje. Warrioru, iako najviše koristi oružja, je nekako najmanje potrebna zbog prevelike količine Armora koji može da nakupi, a isto bi moglo da se kaže i za Paladina koji ima više nego dovaljno Healing karata. Tako da bi ova karta možda mogla da nađe mesto u nekim Rogue deckovima, ili pak sporijim Hunter buildovima. Rogue pogotovo ima problema sa previše primljenog damagea, jer je u pitanju klasa koja često koristi oružja za kontrolu table, ali ne poseduje nikakav healing efekat, pa je aggro deckovi brzo ubiju.

Ipak, statsi ove karte (4/3), nisu previše dobri za defanzivne deckove, koji žele više healtha na svojim minionima. Jedna od dobrih ideja za ovu kartu je i igranje u takozvanim mill deckovima, gde bi vas ona zaštitila od Fatigue efekta prilikom poslednjeg talasa “millovanja” sa Coldlight Oracle.

Ovo je jedna od onih kreativnih karata koja je odlično dizajnirana i super je što postoji, ali realno nema nikakvu upotrebnu vrednost u ozbiljnim takmičarskim špilovima, koji su obično napakovani do detalja i nije moguće naći mesto za ovakve situacione karte. To ne znači da se nećemo igrati sa njom! Ocena 4/10

 

Ethereal Peddler

Ethereal-Peddler.png

Još jedna karta koja Roguea gura u njemu prirodne vode – vode lopovluka. Još od The Grand Tournament ekspanzije pa na ovamo, Rogue je malo po malo dobijao karte koje “kradu” karte iz klase protivnika. To su prvo bili Burgle, pa onda Undercity Huckster i sa ovom avanturom stigao nam je Swashburglar. Kao kruna cele te priče, sada nam stiže Ethereal Peddler, koji bi trebalo da ceo ovaj arhetip špila okupi i učini jednom smislenom celinom.

Ova karta deluje zaista sjajno, što se statsa tiče, dobijamo maksimum koji može da se dobije, 5 mana 5/6 su top tier vanila statsi (Pit Fighter), uz veoma moćan efekat koji smanjuje cenu svake karte druge klase za 2. Praktično, ako imate i jednu takvu kartu, već ste postigli value, dok ste sa recimo 3 uboli premiju.

Ne treba zaboraviti da je pored pomenutih karata, tu još i Gang Up, kao potencijalni način da dobijete karte druge klase, ali i neutralne karte poput Nefariana i Grand Crusadera.

Ethereal Peddler ima šansu da bude veoma moćna karta, ali je problem sa celom tom pričom u njenoj nesigurnosti, jer nikad ne znate kakve sve treš karte iz protivničke klase možete da dobijete (efekti su random), tako da sudbinu ovog decka vidimo kao izuzetno zabavnog, ali nedovoljno konstantnog da bi bio top tier takmičarski deck. Ipak, karta ima previše moćan efekat da bi joj dali nisku ocenu. Ocena 6/10

Moonglade Portal

Moonglade-Portal.png

Poslednji Portal koji nam stiže sa ovom avanturom je Druidov portal. Šest mana slot je jedan od slotova sa najkvalitetnijim minionima, tako da bi u proseku uvek trebalo da budete u plusu kada odigrate ovu kartu. Emperor Thaurissan, Sylvanas, Hogger, Sunwalker, Boulderfist Ogre, Dark Arakkoa, Thing From Bellow… ovo su samo neki od ishoda sa kojim ćete generalno biti zadovoljni ukoliko vam ispadnu od ovog portala.

Sa druge strane, heal za 6 je takođe veoma fleksibilna stvar, jer vam omogućava da povratite nešto života koji ste izgubili u startu partije protiv agresivnijih miniona. Upravo zato je ova karta odlična u ramp deckovima, koji početne poteze troše na rampovanje i čišćenje. Šest mana je ionako uvek bilo relativno prazno mesto u Druid asortimanu. Random efekat je naravno negativna strana ove karte, ali se u najvećem broju slučajeva isplati igrati je. Važno je takođe pomenuti da, kao spell, odlično se uklapa u Yogg Druid deckove, pa će i tu sigurno naći mesto u po kojem buildu. Ocena 6/10

 

Prince Malchezaar

Prince-Malchezaar.png

Prva od dve legendarne karte iz poslednjeg krila, Prince Malchezaar. Ova karta je svakako jedinstvena u Hearthstoneu sa efektom kakav do sada nismo imali prilike da vidimo. Ne toliko zbog toga što stavlja 5 legendarnih u vaš deck, koliko zbog toga što je prva karta koja ima efekat na partiju samim tim što je uopšte stavljena u vaš deck i radi nešto odmah na početku.

Ovo je izuzetno specifičan tip karte, koji neće imati mesto u previše špilova, i svoju nišu će naći i određenim sporim Fatigue deckovima, koji teže da partiju dobiju u izuzetno kasnom late game delu partije. To su deckovi kao što su Fatigue Warrior ili Mage, Mill Rogue i slični. Ipak, osnovna mana ove karte je u tome što razvodnjava kvalitet vaših karata u špilu. Pet nasumičnih karata će podebljati špil i otežati vam da dođete do ostalih karata koje ste ciljno i sa smislom stavili u deck.

Upravo zbog toga, ova karta, iako zabavna, neće videti ozbiljne ladder špilove, ali će biti jedna od najomiljenijih za igranje kežual igračima, koji jednostavno vole da uživaju u Hearthstoneu bez pritiska. Isto tako će biti zabavna i novim igračima, koji nemaju previše legendarnih, pa ovako praktično sa jednom legendarnom mogu uvek da igraju kao da ih imaju 6 u špilu. Ocena 3/10

 

Medivh, the Guardian

Medivh-the-Guardian.png55269682857c87dd555dc5060027449_w640.png

 

Poslednja karta o kojoj pišemo danas, jedan jedini – Medivh. Medivh je takođe prvenac po mnogo čemu u Hearthstoneu. Prvo pravo neutralno oružje (Blingotron je davao klasna oružja) i prvo “Staff” oružje, odnosno oružje koje kao glavnu stvar ima sporedni efekat, a ne damage.

Atiesh možete videti iznad. Njegov efekat smo već ranije videli, na karti Summoning Stone iz LoE avanture, ali je dosta lakše kombinovati ovo oružje nego SS. Jako uzbudljiva karta sa puno potencijala i mogućnosti, ali i problemom da potencijalno upadne u kategoriju “previše sporo”, gde su kroz Hearthstone istoriju završile mnoge zabavne, ali skupe karte.

Dobra stvar kod Medivha je što je njegov efekat odvojen od njega samog koji je 7/7 minion, tako da jednom kartom praktično stvaramo dve pretnje. Protivnik mora da ukloni velikog miniona i oružje koje lako može da napravi haos. Možete ga kombinovati da skupim spellovima, ali po potrebi i sa jeftinim.

Problem je takođe i generalna popularnost karata kao što su Ooze i H. Jones, koje lako mogu da uzmu sav value iz Atiesha, ali to se neće tako često događati.

Teško je dati neku realnu ocenu ovakvoj karti jer nismo imali do sada prilike da vidimo sličnu. Medivh ima nesumnjivo jako moćan efekat koji može da donese gomilu valuea, ali generalna sporost karte, kao i ranjivost na weapon removale, mogu lako u startu da ubiju njegovo prisustvo u meti. Ipak, u pitanju je nesumnjivo jedna od najzabavnijih karata u ovom setu, i svakako da će ljubitelji Control deckova, poput StrifeCroa, dati sve od sebe da pokušaju da naprave validan deck sa njom. Ocena 7,5/10

To bi bilo sve od karata večeras, i za kraj, jedan drugarski savet – nemojte da igrate samo aggro i tempo netdeckove, probajte i da malo eksperimentišete, u tome leži čar kartičnih igara, pogotovo kada se pojave novi setovi. Lepo se igrajte i neka je RNGsus uz vas!

AUTOR: Nikola Savić

 

Procitajte na sajtu

Edited by SavKe

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

Puno zabavnih karata večeras, jedva čekam da pikam Dragon deckove i nekon control Magea sa Valetom i Medivhom!

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

Link to comment
Share on other sites

Smorio me je ethereal peddler, prespor je :( bolje da su napravili kartu od 2/3 mane koja pojeftinjuje karte za 2 nego ovo, 5 mana slot je prepun.

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...