Jump to content

8 naslova zbog kojih sam još uvek gamer


SolidChief

Recommended Posts

advergaming

U moru današnjih video igara nije lako naći nešto što je skrojeno baš za vas. Obično su u pitanju igre gde ostvarite konekciju sa likovima. Igraču neki naslov može držati pažnju dobrom pričom, mehanikom, savremenim vizuelnim efektima ili umetničkim stilom dizajnera. Nekada može biti i spoj svih ovih faktora a nekada je dovoljan samo jedan.

Pored toga, to su igre koje vam na najdivniji način zagolicaju maštu ili prostije rečeno, igre koje igrate za vašu dušu. Izdvojio sam nekoliko baš takvih naslova. Dakle, sve ove igre imaju u sebi formule koje meni odgovaraju i daju nadu za gaming. Primetićete da se neki nisu još pojavili, ali šta da kažem… Mislim da je dovoljno reći da nekim developerima vredi ukazati poverenje.

FC_Primal_Screenshot1

Far Cry Primal – Pucačina bez pušaka.
Platforma: Windows PC, Xbox One, PlayStation 4
Datum izlaska: 23. februar 2016.

Atmosfera ostavlja bez daha. Pravo praistorijsko čudo u formi pucačine u prvom licu. Ono što je Ubisoft postigao sa igrom Far Cry Primal je velika stvar, mada je prava šteta što je igra izašla kada je tržište bilo preplavljeno FPS-ovima. Verodostojnost ovog FPS-a sa otvorenim svetom pokazuje koliko se studio Ubisoft Montreal izveštio u dotičnom žanru. Preživljavanje u doba kada nije bilo vatronog oružja, teških čeličnih oklopa, a bogami ni vozila. Dakle samo surova, divlja priroda i opšta borba za opstanak.

inside6

Inside – Mračno i strašno… to volim!
Platforma: Xbox One, Windows PC
Datum izlaska: 29. jun 2016.

Monohromno 2D remek delo, Limbo od Danksog developera Playdead. Igra je izašla na tržište 2010. godine kada je izdavač Microsoft pojačao svoju kampanju ulaganja u nezavisne projekte za Xbox Live Arcade. Evo nas, šest godina kasnije, i MS je ponovo stao iza sledećeg projekta koji se zove Inside. U pitanju je najsvežije ostvarenje Danaca i po svemu sudeći Inside poseduje sličan, mračni šmek kao i njegov prethodnik Limbo. Kao u Limbu igrač kontroliše omalenog dečaka koji se šeta kroz zastrašujuće prizore dok izbegava čitav niz opasnosti. Teško je objasniti zašto su mi ova dva naslova toliko privlačna, mada se najverovatnije ključ krije u suptilnosti dizajna i art stila. Sablasna, polu-Orvelovska atmosfera čini igru jedinstvenom na današnjoj prebogatoj sceni nezavisnih igara.

abzu

ABZÛ – Prvo Journey, pa sada ovo…
Platforma: PlayStation 4
Datum izlaska: 2. avgust 2016

Ponekada je skoro nemoguće rečima objasniti utisak koji ostavljaju naslovi kao što je igra Journey (PS3 / PS4). Igra je bez dijaloga. Sve je prikazano kroz slike, muziku i gamplay. Igra svojim nezaboravnim vizuelnim šarmom budi emocije i tako stvara instant kontakt sa igračem. Jačina muzike i lepota mistične figure koju vi vodite, ostavlja bez daha. Art direktor Matt Nava je nakon idiličnog Journey-a usmerio svoj talente u novi projekat po nazivu ABZÛ. Igrači će imati prilike da urone u podvodni svet i istražuju tajne misterioznih dubina. Kao što rekoh na početku, imam poverenja u autore koji su napravili nešto toliko lepo i nezaboravno kao što je Journey… i ponekada je to sasvim dovoljno.

uncharted 4 crash bandicoot

Uncharted 4 – Prelepo…
Platforma: PlayStation 4
Datum izlaska: 10. maj 2016.

Jedan od udarnih PS4 naslova koji je Sony izbacio na tržište ove godine. Naughty Dog nije menjao formulu posle tri nastavka ove akcione avanture i to se pokazalo kao pravi korak. Međutim, i pored neverovatno zabavnog gameplay-a, Uncharted 4 je zaista jedna od grafički najboljih ostvarenja koje smo videli ove godine. U nekim scenama, heroj Nathan Drake prolazi kroz neverovatno detaljnu okolinu – od prepunih gradskih pijaca, preko gustih džungli, sve do živopisnih planinskih predela. Ovo je apsolutno jedan od onih naslova sa kojim možete okupiti celu porodicu da pokažete kako igre u stvari izgledaju na PlayStation-u… Šta? Ajde, ajde, svi smo to radili!

mirrors edge delay

Mirror’s Edge – Nije izgubio “Edge”… još uvek.
Platforma: Widnows PC, Xbox 360, PlayStation 3
Datum izlaska: 11. novembar 2008.

Nakon izlaska nastavka Mirror’s Edge Catalyst, mnogi verovatno neće moći da ukapiraju zašto je Mirror’s Edge na ovoj listi. Smatram da je prethodni naslov učinio nešto što mnoge igre nisu. U ovom slučaju dobili smo pucačinu u prvom licu sa elementima parkour-a. Originalna igra zaslužuje pohvalu zato što na velikoj igračkoj sceni, dakle u mainstream industriji, rizici i eksperimenti više ne postoje. Igre postaju biznis projekti, a ne kreativna ostvarenja koja bi trebalo u suštini da pomeraju granice. Nedavno izdat nastavak možda nije oduševio mase, ali svet Mirror’s Edge-a je još uvek živ i zdrav i nadamo se da će ipak dati hrabrost drugim izdavačima i developerima da probaju nešto novo.

Witcher 3

The Witcher 3: Wild Hunt – Epski lov na questove.
Platforma: Widnows PC, Xbox One, PlayStation 4
Datum izlaska: 15. maj 2015

Teško da postoji neko ko još nije čuo za Witcher-a. Geralt je krenuo u avanture treći put, a braća Poljaci su ovaj put uspeli da nam prirede pravu poslasticu u vidu ogromne i praktično beskonačne single-player kampanje. Ono što je možda još bitnije od toga jeste da su uspeli da osvoje srca fanova, besplatnim DLC-ovima i ekspanzijom koja je zaista “prava” ekspanzija – sa dodatnih 30 sati gameplay-a. Inače cela igra, uključujući i glavnu priču, vam može oduzeti i do 200 sati – sa pretpostavkom da ćete naravno završavati dosta side-questova. Ah da, ima i dosta seksa u igri. Čisto reko’ da spomenem :)

Deus Ex Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided – We DID ask for this!
Platforma: Xbox One, Windows PC i PlayStation 4
Datum izlaska: 23. avgust 2016

Još od davnih Warren Spector-ovih naslova Deus Ex (2000) i Deus Ex: Invisible War (2003), pa sve do Deus Ex: Human Revolution (2011), ovaj serijal predstavlja sve ono što suštinski odgovara mom ličnom ukusu kada su u pitanju video igre. Sagledavši kakve sve planove momci i dame iz Eidos Montreal-a imaju za Deus Ex: Mankind Divided, shvatio sam da je franšiza na dobrom putu da ostavi večni pečat u domenu akcionih avantura. Ono što prevashodno čini ovaj svet posebnim jeste vešto skrojena naučno-fantastična premisa koja je podjednako vešto spojena sa odličnim gameplay-om. Imate izbor da budete tihi ili agresivni ubica ili nešto između.

xcom4

XCOM 2 – Vanzemaljci, vi ste na potezu!
Platforma: Windows PC – uskoro za Xbox One i PlayStation 4
Datum izlaska: 5. februar 2016

U domenu mainstream igara u 2016. godini ne postoji kvalitetnija potezna strategija od XCOM 2. Istina je da možda nikada nije legla trvrdokornim stratezima, upravo zbog pomalo repetitivne mehanike koja se možda previše oslanja na staru slavu koju je stekao serijal UFO (1994) i XCOM: Terror From the Deep (1995) i naravno XCOM: Enemy Unknown (2012). Sa druge strane, studio Firaxis Games je uspeo da napravi naslov oko kojeg okupio bogat community i to ponajviše zahvaljujući uvođenjem modova.

 

Autor: Uroš Pavlović

Pročitajte vest na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...