Jump to content

Dajte predlog za dobar fantasy!


SavKe

Recommended Posts

Pročitah prvu knjigu u Mistborn serijalu i na pola sam druge. Ne sećam se kada sam video ovako dobro napisanu knjigu u smislu dinamike. U stvari, mislim da nikada nisam. Pri čemu posvećuje pažnju svemu (ili skoro svemu) što daje knjizi sasvim dovoljnu dubinu. Možda dinamika, sad kad razmislim, nije najbolja reč, jer će neko pomisliti da mislim na zanimljivost. Ne, mislim na neverovatnu stabilnost u pripovedanju, gde u pravom momentu Sandreson uvek napiše najbolje moguće za taj deo priče i za ukupnu priču istovremeno. Ne postoji nijedan segment u njegovom pisanju koji je slab (osim scena brobi, ali njih ima minimalno), svi su na vrhunskom nivou i neviđeno balansirani.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pročitao sam Rithmatist i Reckoners. Well, it's Sanderson alright, Rithmatist je kul dečija knjiga zapravo, i sistem magije je ko sa igrališta i kapiram da bi neko trebalo da napravi AR game sa projektorima gde možeš da se boriš crtajući krugove, linije i karakondžule na podu :D Reckoners je zabavan nije neki ne znam kakav must-read, bolje da se čita u mlađim godinama valjda. 

In other news - čekajući Oathbringera (koji valjda izlazi danas [:p] edit: tek za 3 dana ) pročitao sam šestu knjigu iz Craft Sequence, The Ruin of Angels. Ko nije gadljiv na "progresivne" podele uloga (lead je trans sveštenica-bankarka (poz drale :D) nema "glavnih" muških likova etc što sve je potpuno nebitno za priču niti se potencira) a voli da čita o večnim svetskim nepravdama transponovanim u ishaludžani svet soulstuff-kapitalizma ima i lošijih načina da stucate vreme.

Edited by Shekk

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Link to comment
Share on other sites

On 11/11/2017 at 9:16 PM, Shekk said:

 

In other news - čekajući Oathbringera (koji valjda izlazi danas [:p] edit: tek za 3 dana )

https://mega.nz/#!Y6J3gJqY!Ii2eS4g5fvNU0AQ8gOdggiPWrMy5YvX0EzYOtRKl0zA

!Ii2eS4g5fvNU0AQ8gOdggiPWrMy5YvX0EzYOtRKl0zA

Its legit

 

If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Završio sam prvu trilogoju Mistborn i krenuo sledeću.

Baš kada sam ostavio poslednji komentar, knjiga (druga) je počela da bude dosadna. Treća je nastavila, ali mi se kraj, neočekivano, dopao. Nisam očekivao da će posle prve knjige fokus biti pomeren na unutrašnju borbu junaka. Daleko od toga da je loše, ali ima mnogo ponavljanja. Nije nivno, nije ni nerazrađeno, ali je onako, nedovoljno žestoko!

Druga trilogija je značajno kraća i simpatična je (iako sam na početku prve knjige). Dobar je Sanderson, sviđa mi se što ima plan.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Ma ima nenormalan plan... Lud je lik totalno.. Sve knjige i sve svetove je povezao u jedan univerzum na fantastican nacin..

Ja sma upravo sad zavrsio treci Stormlight, i sta znam, ok je, iako mi je slabiji od prethonika, no vise sam prestao da ih posmatram kao individualne knjige vec kao samo deo u toj preogromnoj sagi..

Krenuo sam Black Company, javljam utiske :D

edit: Zavrsio prvu knjigu black company-ja, sad sam na polovini druge.

izuzetno me atmosfera i prica podseca na Tyranny, i to je sve sto se tice pozitivnog utiska, sa druge strane,  izuzetno nerazradjeni likovi, los stil pisanja, jako konfuzan tok price.. Mislim da se malo zbunio oko toga sta hoce da uradi. Mislim da je moglo da bude fenomenalno da je cela radnja bila napisana u stilu tih hronika koje Croaker cita.


EDIT2: Stigao do pola trece i odustao... Smece.

 

Edited by Crno-Sunce

If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pročitah i drugi serijal Mistborna (mada nije poslednju knjigu izbacio, pretpostavljam da je ona sledeća na redu, pošto na kraju knjige piše da će nju napisati posle Oatbringera koji je izašao pred kraj prošle godine) sa Waxom i Wayneom. Bolja mi je trilogija u smislu zabave. Druga knjiga je skoro pa besmislena, a treća knjiga je odlična prve 2/3 a onda je mnjah. I dalje me impresionira kako čovek gradi lore i priču i sve. treća knjiga je u prve 2/3 baš duhovito napisana, kao da je neko drugi pisao. I tako. Pravim sada pauzu od Sandersona!

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 7 months later...

https://en.wikipedia.org/wiki/Malazan_Book_of_the_Fallen

Otkih slučajno ovo gore. Ima kod nas na srpskom, ne znam koliko knjiga, Laguna izdala, prevod je odličan da ne kažem šokantno odličan. Pročitao sam prve tri knjige. Najveća mana knjiga osim što su jezivo velike je što su "ratne". Pod "ratne" mislim sve vreme je rat, logično, i ne knjige se (makar prve tri a koliko vidim ni ostalih sedam) ne bave ni sa čim drugim osim likovima koji na ovaj ili onaj način učestvuju u sveopštem ratu. Knjige su skoro u potpunosti nezavisne jedna od druge i u 10 knjiga postoji centralna radnja kojoj teže svih 10 knjiga, ali ne postoji jedan lik ili pet likova koji se provlače kroz sve knjige. Kao kada bi neko opisao Drugi svetski rat u deset knjiga, ali isključivo iz perspektive aktivnih učesnika u ratu. Knjiga je sjajno napisana, likovi su vrlo solidni, dijalozi su odlični, ni malo nije dosadna, odličan tempo sve vreme (sve tri knjige koje sam čitao mada drugu možete slobodno da preskočite), mnogo detalja o kulturama zemalja i kontinenata. Da, svet je u potpunosti izmišljen tako da je u početku jako teško pratiti zbog terminologije. U svakom slučaju prva knjiga je klasična, u smislu radnje, i najkraća tako da bih nju u svakom slučaju preporučio pa onda vidite sami!

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...