Jump to content

SSD u laptop


Komek

Recommended Posts

imaš od 80€ za 120GB pa na dalje, zavisi koliko hoćeš da daš para i koliko ti prostora treba. Koncentriši se na Kingston ili Samsung od proizvođača.


Ako planiraš da reinstaliraš Win na SSD, prvo uradi to na starom pre kupovine, pa ako butuje lepo, onda nije do hdd-a već moraš da smanjiš broj programa koji se butuju sa windowsom.

  • Upvote (+1) 1

pljk!

Link to comment
Share on other sites

Pravo da ti kažem, nemam pojma, mislim da sam to jednom ili dva puta video u domaćim radnjama. Kontam da ima, moraš da pitaš. Tu je problem što ćeš morati da nađeš odgovarajući model za tvoj laptop i to stvarno nemam pojma dal ima. Ako nema, najverovatnije može da se naruči, cimaj sve redom, kreni od Emmija, gigatronova i tih tako sličnih.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

Pitanje je da li taj model to podrzava, tj ja nisam nasao na HP sajtu zvanicnih dodataka za isti, ali tu ti je drugi problem sto obicno taj originalni deo kosta 50-60 evra. Moj predlog je trazi samo ovo https://www.google.rs/search?q=HP+ProBook+4535s&oq=HP+ProBook+4535s&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=122&ie=UTF-8#es_sm=122&espv=210&q=HP+ProBook+4535s+hard+drive+bay i izadje ti nekoliko linkova sa e-bay ili sa alibaba i slicnih gluposti gde ima da se nadje za $15-20, verovatno nije to sad ne znam ni ja kakav kvalitet, ali ni to ni neki kompleksan uredjaj, prakticno kao fioka za hard, nema tu sta puno da crkne. 

 

To bi ti svakako bilo i mnogo jeftinije i mnogo manje cimanje nego da pokusas da iscimas nekog od domacih prodavaca da ti naruci nesto na cemu ce da zaradi mizerno. 

Edited by Zwerko

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Pa u sustini je maltene svejedno, treba samo proveriti brzinu sata portova na obe konekcije, mada kapiram da bi trebalo da budu sata2 na oba mesta. Poprilicno sam siguran da nijedan od tih probook-ova iz te serije nema sata3, jer ja imam vrlo slican i on nema, a valjda se nisu bas toliko isciganisali da za opticki uredjaj stave sata1, ali to svakako mozes da probas pa da promenis po potrebi. Ako oba rade istom brzinom, tj oba su sata2, onda ti je bolje da stavis ssd u ovaj bay, jer obicno laptopovi imaju posebno dizajnirane delove kucista koji stite hard disk, pa je veca verovatnoca da ti obican hard duze pozivi na mestu na kome je sada. SSD s druge strane nema pokretnih telova, pa mu mala drmusanja nece praviti problem. 

  • Upvote (+1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Slucajno naleteh na ovo http://www.racunari.net//detalji/index.php?kompo=0613091101&k=06 pa ako ti se ne mili da narucujes iz Kine imas za neke malo vece pare, mislim da bi ti to odgovaralo, ali proveri s njima jos jednom za svaki slucaj za tvoj model laptopa. 

 

Ima i opis na IT svetu http://www.itsvet.com/tekst/silverstone-treasure-ts06b/7758/

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Štekaj pare, kupi WD Black 2 SSD, onaj gde imaš kombinovano u jednom disku i SSD od 120 i HDD od 1TB i sve ide u jedan slot :D

 

Uf koliko dobra fora, tek sam sad video ovo, pa ovo moram da nabavim :) Jedino sto je u US cena $299, u prevodu kod nas 400 evra :( 

 

Meni bas tako nesto treba jer sam izbacio standardni hard iz laptopa (koji nije ni imao opticki uredjaj) i stavio SSD od 120GB i sad stalno kuburim s prostorom, jeste tu meni eksterni hard od 1TB, ali ko ce se smarati da stalno to ukljucuje...

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Pa da, kod nas još uvek nema ali ne bih očekivao neku dobru cenu skorije, bar dok ostali proizvođači ne naprave konkurenciju. Za sada je samo za early adoptere i entuzijaste, plus ako sam dobro zapamtio, nemaš pristup HDD delu diska sve dok ne instaliraš drajvere ili tako nešto pa nije praktičan kao prenosni disk ili šta već. Nisam 100% siguran da je to po sredi ali tako neka caka je tu.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

Ocu ja da budem early adopter, da usvojim jednog :) Pazi, pravljen je za tu namenu - da ga metnes u laptop i da imas ovo sto i Komek trazi, i prostor i SSD u isto vreme po razumnoj ceni, tako da u tom smislu ne bi trebalo da je problem sto ti trebaju neki drajveri jer nije ideja da ga metnes u neki eksterni case. Tipa ja cesto nosam sa sobom solidnu kolicinu video materijala, reda velicine 200-300GB, kad na to dodamo i sistem i programe do 400GB, a SSD tog kapaciteta bi me izasao oko 300 evra i opet bih imao samo trecinu prostora koji ovo nudi za otprilike iste pare. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Pa kada se tih 300$ pretvori u evre, to je oko220€, što je malo skuplje od zasebno ta dva. Jedino što ga još nema, a ko zna koja će cena biti kad ga bude. Praktičan jeste za laptop samo tako, evo sad sam pogledao, podržava samo windows, a inače mu benchmarkovi nisu baš zavidni ali je opet 5+ za ideju.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

Ovako nešto mu dođe onda isto kao opcija, valjda imaju iste velicine samo drive bay-a :D

http://www.ebay.com/itm/New-2nd-HDD-SSD-Hard-Drive-Disk-Caddy-Adapter-Bay-Slot-for-HP-Probook-4530s-SATA-/290676637799?pt=US_Drive_Bay_Caddies&hash=item43adad8067


Ja sam više u fazonu da prođem za što manje para nego da se iskeširam 300e, ali je veoma super stvar za jednom kada budem imao para :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...