Jump to content

Краљевине Србија и Црна Гора у ратовима 1912-1918.


brue

Recommended Posts

Много боље изгледа него раније. Јави када хоћеш и проследићу даље. Нека добије раја нешто што нису смешни клипови и зезалице.

...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

 

Link to comment
Share on other sites

хвала људи.

Ок, зависно од допуњавања и пребацивања домена, јављам кад да спамујемо о овоме. Нормално, све које контактирате, замолите да шире даље. Ако је неко још жив у еРепублици, а има доста читалаца, могао би и тамо да направи чланак о овоме или чисто да изрекламира. Опет, кад се буде дефинисао датум.

Link to comment
Share on other sites

То јесте у плану, али тренутно недостижно. Прво што не могу студенти то да одраде, а из тога друго - да мора неко за то да се плати. Треће, с обзиром на количину предвиђеног материјала, ради се о знатној суми и великом уложеном раду. И четврто, пошто сајт ни у једном тренутку неће бити за изнајмљивање или продају за којекакве рекламе, могућност да то увиде неки филантропи или заљубљеници у традицију и националну историју постоји, али собзиром ко има кинту у данашње време - слаба ваљда од тога.

 

У најбољем случају, поред енглеског, сајт би требао да буде и на руском, италијанском, француском... Но, видећемо.

Edited by brue
Link to comment
Share on other sites

За сада не. Тренутно је најбитније да се прикупи материјал и презентује овом слуђеном народу. На једном месту, што више података о ова три рата и догађајима везаним за њих. И да се анимирају људи да доставе податке које можда имају. С обзиром да сам већ налетео у Ужицу на пар извора који нигде нису пре забележени, верујем да их има на све стране по ужој Србији.

Тек након те неке почетне фазе, кад се види да ли постоји интерес и могућност за "ширење" на друге језике, потрудићу се да исцимам и измолим где год може за тај превод. Али опет, ти прилози су само у крајњој нужди, кад више не преостане ниједне алтернативе томе.

Edited by brue
Link to comment
Share on other sites

Када да очекујемо прву иоле попуњену верзију сајта коју можемо да шерујемо?

Надам се до краја године, или одмах на почетку следеће. Зависи од пар ствари које ћу, надам се, до тада решити.

Link to comment
Share on other sites

Brue, ubices me, al konacno nadjoh neke pradedine i cukundedine slike:). Tetka se videla sa nekom daljom rodjakom i ta baka joj je dala par slika, evo okacicu ovde.

 

Moj cukundeda sa oceve strane, Marinko Ivkovic, narodni poslanik u vreme izbijanja WW1 i jedan od dva poslanika koji su glasali protiv ujedinjenja posle rata. Pretpostavljam da je slikano negde u prvoj deceniji 20. veka.

 

IMAG0773.jpg

 

Jedan od njegova tri sina koji su ucestvovali u ratu, moj pradeda Zivota Ivkovic (u sredini sedi, primeticete da malo licimo:)). Ovo je slika koju je poslao svojima sa oporavka iz Bizerte ili Francuske, ne vidi se pozadi sta pise, verovatno slikano 1916.

 

IMAG0780.jpg

  • Upvote (+1) 1
  • Downvote (-1) 1

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Одлично. Имаш ли икакве приче о њима? Тј детаљније од ових 2-3 реченице?

 

Средићу ти мало ове две слике, само ме занима, слика чукундеде посланика - ово бело по средини је и на слици или? И јел имаш слике у већој резолуцији од ове?

 

Елем, на нови сајт је убачена Витези слободе, са сликама и причама 54 учесника. Због прегледности, кад се оде на Учесници ратова, приказује само 20так последих убачених. До свих може да се дође преко претраге - нпр стави се само А у презимену и избаци све на А итд...

 

 

И личиш и на прадеду и на чукундеду.

Edited by brue
Link to comment
Share on other sites

Belo je od blica lol, slikao sam mobilnim kod tetke, mozda bi bolje bilo da se skenira slika. A za detalje ne znam stvarno, bukvalno nista nemamo od dokumenata, da nije ova rodjaka sacuvala ove slike ne bi ni to imali. Znam da je cukundeda bio u Pasicevoj stranci valjda, bio jedan od vidjenijih ljudi u smederevskom kraju tada, prvi narodni poslanik iz Drugovca i glasao protiv ujedinjenja posle rata. Pradeda je presao Albaniju sa bracom Milosavom i Milivojem, ne znam ni u kojoj su jedinici bili, pretpostavljam da je Smederevo potpadalo pod pozarevacki vojni odsek, Dunavska divizija mozda? Posle je iz Valone prebacen u Bizertu na rehabilitaciju pa odatle na Solunski front. Inace bio je i u balkanskim ratovima. Umro je 1931. relativno mlad, otac ga je nadziveo, ziveo je do 1945. valjda.

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ако ти није проблем, молим те искенирај слике, или макар их сликај у већој резолуцији, без сјебавања са блицом.

Ок, за обојицу ми треба:

име, презиме, име оца, место одакле су и општина, година рођења и година смрти, извор података (ставићу породица та и та, јбга, не знам ни како се презиваш... или шта год хоћеш)

Е сад што се приче тиче, па питај твоје ако памте било шта о њима, било коју причу? У крајњем случају бих онда убацио само ово што си написао и евентуално ако нешто негде нађем (али ми требају имена).

 

 

пс. сад видим да си ставио Маринко Ивковић... без обзира, стави овако како сам горе написао, пошто су на сајту тако организовани подаци.

Edited by brue
Link to comment
Share on other sites

Нисам још стигао да убацим слике и мапе за Први и други балкански. Имам их на компу. Преко 50 мапа и за сада 480 слика са фронтова.

Edited by brue
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...