Jump to content

Istorija Srba


Dule_smor

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
4 hours ago, Dule_smor said:

Da, Ostrogorski je legenda Vizantolologije, hvala na preporuci. Btw, zasto je on dosao kod nas da zivi i radi, jel mozda pobegao od komunista ili nesto drugo?

Upravo to, on je i osnovao katedru mislim da mu je i zena bila ukljucena ne mogu sad da se se setim. Svakako Istorija Vizantije je vrhunska knjiga i vredi je procitati.

Link to comment
Share on other sites

U principu se vise manje slazem sa ovom argumentacijom (vezanom za doseljavanje na Balkan). Sto se tice ovih drugih stvari - kad procitam knjigu izjavicu :) Ali je cinjenica da je veliki broj srpskih intelektualaca (ne racunam ovde samo Deretica i ekipu, vec i mnoge druge) oduvek branio ovaj stav i ovu teoriju, te je i sa te strane podrzavam.

Ima jos jedna stvar koju dodajem ovde, imao sam svojevremeno u gimnaziji (uslovno receno) raspravu sa profesorom na tu temu. Naime, meni je bilo nelogicno da Rimljani, odnosno njihovi kasniji hronicari u okviru Vizantije (tj. Istocnog Carstva), prave tako veliki previd te nazivaju narod koji se tu "doselio" po imenu oblasti u koju su se doselili... Kada neko cita recimo (primera radi) Cezara, koji je klasican primer rimskog pisanja, tu vrlo lako moze zapaziti stepen njihove temeljnosti kada je u pitanju opisivanje naroda, odnosno podneblja na kome zive, nema naroda koji nije nabrojao u Galiji (recimo). E sad - narod koji je uvek tako temeljan, preceizan, pravi takv previd... Nemam pojma, ne pije mi to vodu. I kako je moguce da samo jedna osoba pise o seobi takvih razmera? Na stranu sve logisticke nemogucnosti za takvu "hordu" kako su predstavljeni Sloveni u periodu maltene ledenog doba.

Nemam pojma, ni u osnovnoj skoli mi ta teorija nije pila vodu, ne pije mi ni dan danas. Na kraju se i profesor slozio da je malo mutno, ali da "nema razloga da budemo tako nepoverljivi". Pa ima, narocito ako se uzme u obzir koliko politika igra ulogu u "pisanju" istorije. A za nasu politiku (ideja jugoslovenstva) je bilo neophodno da imamo takvu istoriju. Uvek smo voleli sebi da pucamo u noge iz nekog nepoznatog razloga.

P. S. Sry ako sam pisao konfuzno, pisem ovih par redova na poslu jos od 9 jutros, ali zbog guzve, dopisem samo po koju rec kad sam u prilici :D

ubij jednog - ubica si;

ubij hiljadu - vojskovodja si;

ubij milion - drzavnik si.

A single death is tragedy, million is a statistic. - I.V.Stalin

It's nice to be important, but it's more important to be nice.

NN 4ever

Link to comment
Share on other sites

Jel mozes malo da pojasnis to oko naziva sloveni, posto su npr i rusi slovenskog poreklo a nisu se doslili na balkan pa da dobiju naziv po oblasti?
E i da, jel mozes da preporucis jos neku knjigu/osobu koja je pisala na ovu temu, da nije iz deretic ekipe ofc :D

Edited by Thunderstorm

It’s better to burn out than to fade away

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Dule_smor said:

sloveni, koloveni, sklaveni, sklav je rob na starogrckom valjda, od starta su nas nazvali robljem:(

Cak i da je etimologija robovska, i dalje ne menja cinjenicu da smo mi jedan veliki narod, od Arhangelska do Draca, od Berlina do Vladivostoka! Da imamo svoj jezik (jezike), kulturu, istoriju, i zasluge u istoriji covecanstva!

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, bolkonski said:

Čekaj, je li "sklav" rob na starogrčkom ili nije? Mislim, koliko vidim nije, ali možda ima neki izvor u kome kaže da jeste. Mislim da je dosta prosto videti etimologiju reči do kog trenutka ima neku realnu osnovu a posle čega je nagađanje.

Pa ne znam, ja sam prilicno siguran da taj koren znaci rob na nekom od starih jezika, ispravi me ako gresim i reci tacno sta znaci ako vec znas. Evo ja cu pitati profesorku ruskog/nemackog/engleskog/latinskog koja zna jos nekoliko jezika odakle potice rec sklav i sta znaci pa cu vam preneti.

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ne znam. Otišao sam na wiki i tamo video da nema te reče kada se govori o robovima (što nije neki ultimativni argument, ali ima mnogo nazova od kojih nijedan nije taj). Ali ono šta znam o etimologiji reči to su dve stvari, da postoje dosta dobri pokazatelji odakle je neka reč izvučena i da postoje fantazije o tome kako je nastala neka reč. A što je jezik stariji to je teže pronaći koren iako o starogrčkom dosta znamo.

Meni lično zvuči nemoguće da je pojam nastao iz starogrčkog na osnovu toga koliko su robova imali Grci i kako su ih "nabavljali". Imali su ih relativno malo i svi su bili ratni zarobljenici, a Grci su ratovali sa svima. Mislim, moj rezon ne mora da bude ispravan ali mi deluje mnogo pouzdaniji od toga šta ti (ne mislim "ti" kao da si ti to smislio, nego taj pravac rezonovanja) predlažeš.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Ma nemam ja neki rezon kojim sam dosao do toga, jednostavno mi je to znacenje ostalo u glavi ko zna otkad, mozda i nije iz starogrckog uopste rec...Sklaveni su valjda bili samo jedno od Slovenskih plemena, evo i na Wiki pise to, ali i ovo o poreklu te reci, ispada da je pogresno protumaceno, ali je i dalje pod znakom pitanja.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sclaveni

Quote

The English word Slav could be derived from the Middle English word sclave, which was borrowed from Medieval Latin sclavus or slavus,[8] itself a borrowing and Byzantine Greek σκλάβος sklábos "slave," which was in turn apparently derived from a misunderstanding of the Slavic autonym (denoting a speaker of their own languages). The Byzantine term Sklavinoi was loaned into Arabic as Saqaliba صقالبة (sing. Saqlabi صقلبي) by medieval Arab historiographers. However, the origin of this word is disputed.

 

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bole me iskulirao:(. Da se razumemo, i ja sam skapirao da je taj naziv Sklaveni nastao pogresnom upotrebom reci Sklav, jer su vecina robova ratnih zarobljenika u to vreme bili iz slovenskih plemena verovatno, pa je tako ostalo. A naziv Sla(o)veni verovatno ima i neke veze sa pojmom Slava, sve je to tesko utvrditi precizno. Ali drago mi je da je topik zaziveo malo, evo jednog teksta o bratanici poslednjeg vizantijskog cara Konstantina XI Paleologa cija je majka bila srpska prinzeca Jelena Dejanovic, Sofiji Paleolog, ciji je unuk bio cuveni Ivan Grozni. Al sam srocio ovu recenicu, ali bitno da nije offtopic, posto je imala srpske krvi:) Pricali smo ranije o njoj i legendi da je sa sobom u miraz ponela carsku biblioteku Konstantinopolja u kojoj su bili prepisi nekih dela iz cuvene Aleksandrijske biblioteke, a koja je spasena pre nego sto su Turci zauzeli Carigrad 1453. Kasnije je navodno Ivan Grozni to blago cuvao u svojoj biblioteci u Kremlju, ali do dan danas nista od toga nije pronadjeno.

http://byzantinemilitary.blogspot.rs/2016/09/sophia-palaiologina-last-byzantine.html?spref=fb

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nisam te iskulirao nego si sam sebi odgovorio, dokazi su u najboljem slučaju labavi.

Što se biblioteke tiče evo nekih stvari koje znam a da indirektno utiču na ovo gore šta si rekao. Prvo, u krstaškim ratovima, su bogougodni krstaši orobili biblioteku u Konstantinopolju. Drugo, posle pada Konstantinopolja (pod Turke) svi školovani ljudi su otišli, pre svega, u Veneciju i sa sobom poneli knjige na starogrčkom.

Kao indirektan dokaz za ovo gore (pod dva) imamo činjenicu da su Platonova dela došla na "zapad" tek u 15. veku. Kad kažem došla, mislim prvi put kompletno su prevedena u značajnom obimu i to sa starogrčkog. To možda ne bi zvučalo nešto spektakularno da Aristotel nije preveden u 13. veku i u odnosu sa Katoličkom crkvom ima ključan "dijalog" i na osnovu koga Toma Akvinski formira buduću dogmu koja se i dan danas sa manje ili više promena drži. Kada se Platon pojavi misao teološko/filozofska se prilično menja na zapadu, što nije slučaj sa "istokom" (Pravoslavljem) gde Aristotel u teološkom smislu ne igra skoro nikakvu ulogu.

Nema veze mnogo sa Srbima, ali eto, da kažem nešto da ne ispadne da sam bacio ignore!

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Ma znam, al ta prica sa bibliotekom Ivana Groznog je jedna od onih sveti gral arheologije pa zvuci mnogo kul iako je malo verovatna:). A slobodno pisite iako je i mali offtopic samo nek se prica o istoriji:). Eto mogao bi neko da odgovori i na ovaj Bruov post sa vrha strane i na ovo sto prica pokojni istoricar Zivkovic, recimo Savke koji nas kulira:)

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

ahaha, jebite se:)...pa dobro, mogao bih da uzmem ovu sa tvrdim povezom, jeste da je malo skuplja, al je makar ocuvanije od ove dole recimo:)

http://www.kupujemprodajem.com/Istorija-Vizantije-G-Ostrogorski-34618720-oglas.htm

http://www.kupujemprodajem.com/ISTORIJA-VIZANTIJE-Georgije-Ostrogorski-25269007-oglas.htm?filter_id=85372936

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...