Jump to content

Збивања, акције, попусти


Corey

Recommended Posts

За почетак

Ninova nagrada Slobodanu Tišmi

Najbolji roman „Bernardijeva soba”, koji je objavio Kulturni centar Novog Sada

TISMA.jpg

Roman Slobodana Tišme „Bernardijeva soba”, koji je objavio Kulturni centar Novog Sada, žiri Ninove nagrade, koji su činili: Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, proglasio je najboljim romanom u 2011. godini. Odluka je doneta većinom glasova (4:1). Za Tišmin roman glasali su: Vasa Pavković, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, a Ljiljana Šop je svoj glas dala romanu Vojislava Čolanovića „Oda manjem zlu”. U najužem izboru bili su i romani: Davida Albaharija „Kontrolni punkt”, Svetislava Basare „Mein kampf”, Franja Petrinovića „Almaški kružoci lečenih mesečara” i Uglješe Šajtinca „Sasvim skromni darovi”.

Slobodan Tišma (1946), rođen je u Staroj Pazovi. Živi u Novom Sadu. U mladosti je pisao poeziju, bavio se konceptualnom umetnošću i rok muzikom. Nekoliko godina živeo je i u Beogradu. Do sada je objavio zbirke pesama: „Marinizmi” (1995), „Vrt kao to” (1997), „Pjesme” (2007), zbirku priča „Urvidek” (2005) i roman „Quattro stagioni” (2009). Nagrađeni roman „Bernardijeva soba” sedma je knjiga Slobodana Tišme.

Roman Slobodana Tišme izdvojio se, kaže se u obrazloženju žirija, osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti koja izuzetno uverljivo komunicira s čitaocem. Reč je o pažljivo orkestriranoj meditativnoj prozi samosvojnog pisca, muzičara i performera čije formalne vrednosti obogaćuju savremenu srpsku prozu, približavajući je najrecentnijim kretanjima u svetskom romanu. Na tragu Kafke i Hamsuna, Bernharda i ranog Crnjanskog, Slobodan Tišma ispisuje odu suvišnom čoveku – a umetnik je u svakom društvu naoko suvišan. Tragajući za smislom bivstvovanja, Tišmin junak doživljava tihi preporod koji nudi tračak nade savremenom čitaocu.

Ljiljana Šop, koja je glasala za roman Vojislava Čolanovića „Oda manjem zlu”, naglasila je da smatra da je ova knjiga „sveobuhvatnija slika sveta”. Od šest romana, koji su ušli u najuži izbor, ona je roman Slobodana Tišme stavila na drugo mesto.

Slobodan Tišma, škrt na rečima, rekao je da je velika čast dobiti Ninovu nagradu za roman godine. Roman „Bernardijeva soba” pisao je pune dve godine, trud se očigledno isplatio. Počeo je s poezijom, prvu priču je napisao pre petnaest godina, potom dva romana. Ne zna šta će dalje da radi, nikada ništa ne planira, sve zavisi od trenutne inspiracije.

Inače, konferencija za novinare kasnila je čitav čas, jer se čekalo da nagrađeni pisac stigne iz Novog Sada. Ozvučenja nije bilo ni ove godine, tako da su novinari s naporom razabirali ko šta govori.

Nagrada će Slobodanu Tišmi biti uručena sledećeg ponedeljka, 23. januara, u Skupštini grada Beograda.

Z. R.

objavljeno: 16.01.2012.

http://www.politika....u-Tismi.lt.html

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Нестаје још једна градска књижара

Рок за исељење „Стубова културе” из Културног центра Београда је 1. фебруар, и од тада простор некадашње књижаре биће празан до даљег

stubovi-kulture-,-iseljavanje-foto-Z-KRSSLJANIN.jpg

Паковање јуче у књижари „Стубова културе” (Фото З. Кршљанин)

Књижара „Стубова културе” у Културном центру Београда, на једној од најатрактивнијих локација у граду, сутра ће у потпуности бити исељена из овог простора. Иако смо свесни свакодневних градских мена, овакве промене ипак дочекујемо са сетом, помало и зебњом, делимично и због неизвесности која их прати.

Миа Давид, директорка Културног центра Београда, каже за наш лист да „Стубови културе” из материјалних разлога више нису у могућности да остану закупци овог књижарског простора (месечно око 4.000 евра, прим. аут.), али остају у добрим односима са Културним центром. Према речима наше саговорнице, исто се, међутим, не може рећи и за кафић који се налази у суседној просторији, тик уз књижару, са чијим власницима Културни центар води спор већ годину дана, а који кирију нису платили две године.

– Рок за исељење „Стубова културе” је 1. фебруар, и од тога дана простор некадашње књижаре биће празан до даљег. Можда бих највише волела да што дуже и остане тако. Немамо добра искуства са закупцима, па не журимо са новима, а можда бисмо ово место могли да изнајмљујемо за различите опције и културне садржаје. Дакле, не журимо са проналажењем нових партнера због тога што је овај проблем повезан и са одређеном културном политиком. Обавили смо разговоре са некима од водећих издавача, као и са власницима књижарских ланаца, и проћи ће неко време пре него што донесемо коначну одлуку, а та одлука свакако биће у корист наше куће – објаснила је Миа Давид.

У „Стубовима културе” истичу да траже неку другу локацију за књижару у Београду, поред оне две које поседују у Ужицу и Аранђеловцу.

Издавачи углавном нису вољни да дају изјаве поводом могућег закупа књижаре у Културном центру, међутим, она је у сваком случају предмет озбиљних пословних разговора, тајних додуше. Како незванично сазнајемо, могући конкуренти су „Службени гласник”, књижарски ланци „Вулкан”, затим „Евро-Ђунти”. Дејан Папић, директор „Лагуне” и њеног књижарског ланца „Делфи”, сматра да није смислено унапред говорити о оваквим пословним потезима, који су део пословних тајни, и додаје:

– „Делфи” има довољно књижара у центру града и не стреми ка сваком новом пословном простору који се укаже као слободан. Можда за сада то није ни нужно мењати.

Такође, једна од незваничних опција за коју сазнајемо, јесте и могућност остваривања неке врсте некомерцијалне књижаре – културног центра, која би окупила неколико издавача (чији је састав за сада такође неизвестан), и у којој би, поред продаје књига, по угледу и на програме матичне куће КЦБ-а, били организовани различити културни догађаји.

М. Вулићевић

објављено: 31.01.2012.

http://www.politika....njizara.sr.html

Мислим да Лагуни и ово парче простора није потребно, с обзиром да су узели локал у сред Кнеза, где је некада била антикварница Орфелин, а и одмах на почетку Македонске имају књижару. Вулкан је сувише близу, једино остају Гласник и Ђунти, ал ови други исто имају у сред Кнеза огроман простор, код чесме, бивша Академија. Типујем на Гласника или на Делфи, иако Папић каже да им не треба, политика је то.


Potpisan sporazum srpskih i ruskih izdavača

BEOGRAD - Udruženja izdavača i knjižara Srbije i Rusije potpisala su Sporazum o saradnji koji će olakšati objavljivanje srpskih knjiga u Rusiji i razmenu dela savremenih autora dve zemlje.

Srpsko Udruženje saopštilo da je Sporazum potpisan juče u Ruskoj državnoj biblioteci u Moskvi i da su pored predsednika Udruženja izdavača Rusije prisustvovali i članovi ovog udruženja i predstavnik Ambasade Srbije u Moskvi.

Generalni sekretar srpskog Udruženja Vuk Vukićević ocenio je da se ovim Sporazumom stvaraju uslovi za efikasniji nastup srpskih izdavača na Sajmu knjiga u Moskvi kao i za ruske izdavače da nastupaju na Sajmu knjiga u Beogradu.

Dva udruženja organizovaće okrugle stolove i slične događaje iz oblasti izdavaštva i knjižarstva koji će unaprediti kulturnu saradnje dve države u ovoj oblasti.

Prema Vukićevićevim rečima, potpisivanjem Sporazuma sa ruskim Udruženjem, srpsko Udruženje izdavača i knjižara nastavlja svoje međunarodne aktivnosti, među kojima su najvažnije: predstavljanje srpskog izdavaštva u Međunarodnoj asocijaciji izdavača osnovanoj 1896. godine.

U ove aktivnosti spada i osnivanje Srpske sekcije IBBY, najvažnije međunarodne organizacije u oblasti dečije knjige i kandidovanje domaćih autora za najprestižniju međunarodnu nagradu u ovoj oblasti - Andersenovu nagradu i organizacija zajedničkog nastupa srpskih izdavača na Sajmu knjiga u Frankfurtu.

http://www.rtv.rs/sr_lat/kultura/potpisan-sporazum-srpskih-i-ruskih-izdavaca_297893.html

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

У понедељак, на светски дан књиге:

Novobeogradski sajam knjiga, stripa i antikvarne knjige

Novobeogradski sajam knjiga, stripa i antikvarne knjige, četvrti po redu, biće održan od 23. do 29. aprila u Hali sportova na Novom Beogradu, pod pokroviteljstvom opštine Novi Beograd.

Organizator sajma je Ustanova kulture opštine Novi Beograd Novobeogradska kulturna mreža u partnerstvu sa Udruženjem izdavača i knjižara Srbije.

Prijatelji manifestacije su Predškolska ustanova Novog Beograda „11. april”, Prijatelji dece Novog Beograda i škole sa teritorije opštine Novi Beograd.

Svečano otvaranje Novobeogradskog sajma knjiga, stripa i antikvarne knjige biće održano 23. aprila sa početkom u 18 časova u Hali sportova, Pariske komune 20.

Sajam će otvoriti Nenad Milenković, predsednik opštine Novi Beograd, i Zoran Nikolić i Mirko Radonjić, autori knjiga „Tajna Novog Beograda 1” i „Tajna Novog Beograda 2”.

Pored svečanog otvaranja, svi posetioci moći će da prisustvuju i promociji knjige „Tajna Novog Beograda 1” na glavnoj bini sajma, dok će u pasareli Hale sportova, u sklopu pratećeg programa sajma, biti otvorena izložba veterana ULUS-a pod nazivom „Veterani ULUS-a Novom Beogradu”.

Učešće na ovogodišnjem sajmu knjiga, koji je posvećen Novom Beogradu, uzelo je preko 50 domaćih i stranih izlagača od kojih izdvajamo: Lagunu , Geopoetiku , Kreativni centar, Lom, Beogradsku knjigu, Čarobnu knjigu, Pčelicu, V.B.Z, Kairos, Prometej, Admiral Books, Mladinsku knjigu, Feniks libris, Sezam book i druge.

Svi posetioci imaće prilike da se susretnu sa preko 10.000 naslova i bogatim edukativnim pratećim programom tokom sedmodnevnog trajanja sajma.

U okviru pratećeg programa, pored promovisanja najnovijih izdanja knjiga, posebnu pažnju zauzima edukativni program namenjen deci uzrasta od šest do 19 godina. Deca će se nadmetati u poznavanju istorije Novog Beograda i učestvovati u literarno-likovnom konkursu „Novi Beograd u očima deteta”, zatim u školi stripa i ilustracija „Đorđe Lobačev”, kao i u muzičko-scenskom programu „Moja škola”, namenjenom promociji aktivnosti škola sa teritorije GO Novi Beograd.

Cena ulaznice iznosi 80 dinara, dok je za decu i lica trećeg doba ulaz besplatan.

Sajam će biti otvoren svakog dana od 10 do 20 časova.

plakatsajam2012.jpg


И мејл од Геопоетике:

Postovani citaoci,

povodom Svetskog dana knjige, Geopoetika vas poziva da u Kuci za citanje tokom cele sledece nedelje (od 23. do 27. aprila) pronadjete svoje omiljene naslove. Neki od naslova bice tokom cele naredne nedelje na izuzetnom popustu od 50%.

Srdacan pozdrav i dobrodosli u Kucu za citanje!

Katarina Vukmanovic

Kuca za citanje

Dositejeva 13/II

Не знам колики ће бити попусти на Новобеоградском сајму књига, али 50% звучи кул.

И да, Дерета има попусте од 50% па до неких 10, 20 посто на своја издања, ваљда је акција до краја месеца.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Darko Suvin, eminentni teoretičar, kritičar i znalac književnosti, dugogodišnji predavač na Univerzitetu Mekgil u Montrealu, odakle se povukao u zvanju profesor emeritus, predstaviće svoju knjigu eseja Naučna fantastika, spoznaja, sloboda (Beograd, 2009) 14.05.2012. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu (amfiteatar na V spratu, ulaz iz Knez Mihailove 40) u terminu od 13:15 do 14:45h. U razgovoru o knjizi profesora Suvina i njegovom doprinosu teorijskom utemeljenju naučne fantastike i tumačenju književnih ostvarenja ovog žanra učestvovaće:

dr Zorica Đergović-Joksimović (Filozofski fakultet, Novi Sad),

dr Bojan Jović (Institut za Književnost i umetnost, Beograd),

dr Zoran Živković (Filološki fakultet, Beograd),

dr Novica Petrović (Fiolološki fakultet, Beograd).

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 months later...

Mo Janu Nobel za književnost

Slavni kineski pisac Mo Jan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštila je 11. oktobra kraljevska akademija Švedske.

Najviše šansi uoči proglašenja kladionice su davale japanskom piscu Harukiju Murakamiju, autoru „Norveške šume“ i „IQ84“. U trci je bio i Holanđanin Ces Notebom, kao i pesnici Adonis (Sirija) i Ko Un (Južna Koreja).

Među potencijalnim dobitnicima sa pristojnim šansama bili su i Ijan Mejkuan, Bob Dilan, Filip Rot i Kormak Makarti.

Do sada je 108 književnika nagrađeno Nobelovim priznanjem, među kojima je 12 žena, a prva nagrada dodeljena je 1901. godine. Samo dve osobe odbile su da prime ovu nagradu, pisci Boris Pasternak i Žan Pol Sartr.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade je švedski pisac Tomas Transtremer.

http://www.knjizevnost.org/vijesti/4873-mo-janu-nobel-za-knjievnost

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

http://www.delfi.rs/ka1un1531/delfi_knjige_velika_nedra_i_siroka_bedra.html

ал пази ово, код издавача је цена

http://www.portalibris.co.rs/KnjigaDetaljno.aspx?ID=159

тако да ће поскупљење вероватно да уследи и по већим књижарама.

И ја први пут чујем за писца, ако неко буде читао ово што је преведено код нас нека јави утиске.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Americka bibliotecka asocijacija (ALA) je nedavno pokrenula novi projekat, American Libraries Live, a (u slucaju da sam dobro konvertovao) veceras u 8 ce imati Google+ Hangout.

tema ce biti "Library 2017: Tech at Warp Speed".

Host Jason Griffey will be joined by three leading librarians who will bring a variety of experience and expertise to what is going to be a lively discussion about how libraries will transform in the next few years.

mozda ce nekoga zanimati, mozda jok. mene zanima, s obzirom da sam bibliotekar.

pricace o novim tehnologijama i njihovoj implementaciji u bibliotekama u sledecih 5 godina, kapiram da ce biti zanimljivo =)

edit:

ovaj topik mi delovao kao prikladno mesto za ovakvu informaciju. ako nije, do the magic bros.

o/

Edited by digrejzö
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Александар Николић, власник најпознатије београдске књижаре Беополис, поводом новогодишњег програма „Празници са пријатељима“

Боље је не читати ништа него тровати се глупостима

У књижари Беополис се другу годину заредом одржава програм „Празници са пријатељима“. У оквиру овог програма сваког дана до Нове године посетиоци књижаре имају прилику да се упознају и разговарају са писцима и издавачима. Досадашњи гости овог програма су били тимови издавачких кућа Електрика и System Comics, Милан Влајчић, Игор Штикс, Иван Миленковић, Даниел Ковач, Ђорђе Павићевић и многи други. О овом програму, као и о књижарству у Србији, разговарали смо са Александром Николићем из књижаре Беополис.

Чини ли вам се да су данас, када се копрцамо у раљама некаквог дивљачки спроведеног неолибералног система, књижаре постале само продавнице књига, а не места где се о књигама може разговарати?

- Сасвим се слажем са вама. Чини ми се да сте заправо постављајући питање дали на њега и одговор. Концепт продати све и продати што више свега доминира не само у издаваштву и књижарству, него и у култури уопште. То можемо најједноставније описати као потпуну естрадизацију културе. Мислим да овде нема потребе да наглашавам које су разлике између естрадног и уметничког „дела“, верујем да ваши читаоци то веома добро знају, мада бих ипак да подсетим на оно можда најбитније из чега можемо даље да дедукујемо разлике. За разлику од уметничког, естрадни производ има једини циљ и само једну сврху - да буде комерцијалан. И, на жалост, том је циљу све подређено, па тако купујући књиге по неким од београдских продавница књига, или још горе, рецимо на Сајму књига, ви уз књигу можете бити „почашћени“ ко зна којим све прехрамбеним и непрехрамбеним производима, козметиком и ко зна чиме све не. Тиме се у крајњем случају регрутују купци књига, а не читаоци.

Овде морам да поменем још једну вешто пласирану манипулацију, ради се о чувеној умотворини - боље да људи читају било шта него ништа. Како погрешан и лицемеран став! Увек ћу радије стати на страну чистог разума неукаљаног квазикњижевним делима, псеудо историјским истраживањима, разним смећем тзв. популарне психологије. Дакле, боље је не читати ништа него тровати се глупостима.

Ипак, ваша књижара има, упркос владајућој клими, другачију репутацију. Какви су ризици борбе против естрадизације о којој говорите?

- Када кажете другачију репутацију, то прихватам као комплимент, мада има доста оних који би то схватили, лепо речено, као транзициони губитник, или грубље речено, неталентован за посао, односно да се изразим транзиционим речником - лош менаџер у култури. Када помињете ризике, нема потребе било шта мистификовати, ризик и консеквенца је гашење књижаре. Морам да кажем да се све оно о чему сам у претходном одговору говорио не односи само на стање код нас. То је тренд и у свету, што наравно не значи да га треба и одобравати. Тиме што смо ми другачија књижара не желим да кажем да људи само код нас треба да долазе, напротив. И оно са чиме се не слажем наравно да треба да постоји и легитимно је, као што је и легитиман мој став о свему томе. Оно на шта само желим да скренем пажњу је значај независних књижара, независног и некомерцијалног издаваштва за читаву заједницу и културу уопште. Дакле, да мало преформулишем одговор, ризик је да ме неће, или не желе, чути они који су одговорни за планирање и осмишљавање стратегије развоја културе код нас, а консеквенце, рекао сам већ, гашење независних и некомерцијалних институција, издавачких кућа, књижара, гашење другачијег, критичког погледа на свет.

У овогодишњем програму „Празници са пријатељима“ фокус је првенствено на гостима из света стрипа и хуманистике. Да ли мислите да су, и у иначе скромном књижевном животу, ова два поља скрајнута и зашто?

- Већ другу годину заредом награду издавача године савета Сајма књига добијају издавачке куће које се баве издањима из области хуманистике. Да подсетим, прошлогодишњи добитник награде била је издавачка кућа Фабрика књига, а ове године је то Федон. Такође, прошле године награђено је и једно стрип издање. Да ли се о томе говорило, писало? Скоро да не. Чак да срамота буде већа, прошле године су се појавили и текстови, писала су се и саопштења неких удружења издавача и књижара како су те награде незаслужене, срамотне, последица политиканства. Једини аргумент био је како добитници или нису продали довољно књига, или немају више од неколико стотина издања годишње. А где је колегијална похвала за добре преводе, квалитет издања... Будалаштине и глупости које су тада изговорене о стриповима нећу ни да помињем. Мислим да су у овом тренутку издавачи који се баве стрипом и хуманистиком, мада има ту још и неколицина других квалитетних издавачких кућа који се баве неким другим издањима, јесу најквалитетније што издаваштво у Србији може да понуди. Ето зато „Стрип, теорија“ ове године у Беополису. Бојан Марјановић

Комад књиге

- Приметили сте и да је постало потпуно нормално говорити само о томе колико нека књига кошта, или колико комада, обратите пажњу на термин - комада, књига можете добити за неку своту новца. Дакле прича о самој књизи, њеној вредности као књижевног дела, или о квалитету превода, или о ликовној опреми, итд. потпуно се изгубила.

Културу не можете препустити законима тржишта

- Желим да скренем пажњу да културу не можете препустити законима тржишта, јер култура у својој бити не може бити тржишно одређена, а ако јесте онда више не говоримо о култури. И ако желимо да будемо одговорна држава која брине о свом бољитку морамо да пронађемо начина да потпомогнемо баш те, независне и некомерцијалне књижаре, издаваче, уметнике, итд, итд. Мислим да је у претходном периоду, бар што се тиче Београда много средстава уложено у неке пројекте, оснивање разних нових институција културе и културних центара и да је то, звучи парадоксално, била грешка. Сматрам да је било много корисније и боље да су та средства била искоришћена за помоћ и подршку већ постојећим институцијама које су већ дуго на сцени и нешто значе на културној мапи Београда, Србије, па и читавог региона, каже Николић.

http://www.danas.rs/...?news_id=253617

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

http://www.bookdepository.co.uk/

100 books - 25hrs

 

Сваких 15 минута нова књига са великим попустом, пратим већ сат времена и брзо се распродају, чисто да вас упозорим да будете брзих прстију ако намеравате куповину.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Izložba o Crnjanskom u Narodnoj biblioteci

 

BEOGRAD, 28. oktobra 2013. (Beta) - Izložba "Lutam, još vitak, sa srebrnim lukom" povodom 120 godina od rodjenja književnika Miloša Crnjanskog otvorena je u ponedeljak u Narodnoj biblioteci Srbije.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Dejan Ristić otvorio je izložbu ocenivši da malo toga podseća na "jednog od naših najslavnijih sugradjana".

Posetioci na izložbi mogu da vide segmente iz legata Miloša Crnjanskog: originalne rukopise, zapise, fotografije, knjige sa njegovim beleškama, geografske karte, razglednice i druge dragocenosti koje su pripadale srpskom piscu.

Miloš Crnjanski (1893-1977) je bio srpski književnik, pesnik, pripovedač, romansijer, publicista i jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature 20. veka.

 

 

http://www.naslovi.net/2013-10-28/beta/izlozba-o-crnjanskom-u-narodnoj-biblioteci/7576808

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 5 months later...

Regionalna manifestacija Noć knjige održaće se deseti put u petak, 20. juna od 17 do 24 sata. 

Deseta Noć knjige održaće se u knjižarama Delfi koje se nalaze u Beogradu i u još 11 gradova u Srbiji: Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Čačku, Pančevu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Požarevcu i Kruševcu, kao i mnogobrojnim klubovima čitalaca u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Za sve one koji nisu u mogućnosti da posete naše knjižare akcija će važiti i na sajtu www.delfi.rs. Za porudžbine iz Srbije u vrednosti većoj od 2.000 dinara dostava je besplatna.

http://delfi.rs/vesti/vest/1785_noc_knjige_20_jun_popusti_do_40_odsto_delfi_knjizare.html

Нема  будућности без истине.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...