Jump to content

AMD lansirao RX Vega grafičke kartice


Zwerko

Recommended Posts

vegaair.jpg?fit=600%2C325

Posle zaista dosta spekulacija o njihovim novim jakim grafičkim karticama AMD je danas najavio Vega RX kartice u tri verzije koje će se na tržištu pojaviti 14. avgusta. Dobra stvar je što performanse dolaze po relativno pristojnim cenama pa bi trebalo da donose bolje igranje za isti novac kao konkurencija.

Najavljene su tri verzije – RX Vega 56, RX Vega 64 i RX Vega 64 Liquid, u suštini se razlikuju pre svega po broju stream procesora a ova poslednja naravno ima i vodeno hlađenje kao što sam naziv sugeriše. Naravno razlikuju se i po osnovnom i boost clocku, gde prednjači svakako vodeno hlađena varijanta. Sve kartice imaju po 8GB HBM2 memorije. Još nema konkretnih informacija o performansama osim onoga što je sam AMD objavio, ali po njihovim tvrdnjama RX Vega 64 dosta jača od GeForce GTX 1080, što bi verovatno značilo da Vega 56 treba da se takmiči sa 1070, dok bi verzija 64 Liquid verovatno trebalo da se takmiči sa 1080Ti, ali to je za sada samo u domenu spekulacija. Očekuje se da ove kartice budu namenjene igranju pre svega u 1440p rezoluciji, na ultra-wide monitorima i konačno na 4K rezoluciji. 

Bitna stvar jesu i najavljene cene – Vega 56 bi trebalo da košta $399, Vega 64 $499 dok bi Vega 64 Liquid bila $699. Zanimljivo je da AMD nudi i posebne pakete sa karticama gde ako uzmete i Ryzen procesor i matičnu ploču možete da uštedite i do $300 pri čemu dobijate i dve besplatne igre (za USA će to verovatno biti Prey i Wolfenstein II). Ne znamo da li će ova akcija biti moguća i kod nas ali sve u svemu ne zvuči tako loše. Ostaje još pitanje kako će se izboriti sa nestašicom kartica izazvanom kopanjem kriptovaluta koja je trenutno i više nego aktuelna, ali će ljudi makar moći da kupe ove pakete. 

 

Pročitajte više na sajtu

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...