Jump to content

Ultimate Windows 7 installation gude


millanče

Recommended Posts

Ovaj topic sam rešio da postavim kao agregaciju nekih svojih iskustava, ali i korisnih saveta koji su ovde postavljeni, mahom od strane voodoo-a, a u vezi sa instaliranjem Windows 7 na najbolji mogući način - tj. sa najbezbednijom polaznom osnovom (untouched ISO), inicijalno integrisanim SP1 i još nekim velikim i sporim pain in the ass updates, rešavanjem problema sa "zakucanim" Windows Update servisom koji pojede ram/cpu, a ne nalazi i ne skida ništa mesecima, funkcionalan aktivator, i slično.

Tretiraću ga kao neki draft, i sve sugestije, ispravke i dopune koje možete da dodate, biće dobrodošle i uključene u originalni post.


1. Zašto Win 7? Pa ima dosta razloga. Prvo, moguće je da imate originalan key. Drugo, imate hardver koji vam radi posao, a nije za 8 ili 10. Na primer, ma koliko RAM memorije imali, Win 7 će raditi sporo i daviti sa sporjim hard diskom. Apsolutni minimum su modeli SATA 160/250 GB i 16MB keša za normalne performanse u Win 7, a i 8 je slična po tom pitanju. Lestvica je kod Win 10 znatno viša, i bez modernijeg i bržeg harda od bar 500GB i 32MB keša često ćete čekati predugo da se odrade neke najosnovnije radnje, i sa setom se prisećati kako je to sve pre "letelo" na XP, ata 80GB i 512 DDR1. Treće, mnoge i dalje masovno korišćene integrisane i diskretne grafičke karte nisu podržane u Win 8, čak 8.1 već ne podržava neke koje rade na osmici, a desetka je još strožija po tom pitanju. Rešenje - iskeširati za SSD, noviji hardver i po potrebi i Win 10, ili se držati sedmice. 


2. Nabavite originalan untouched ISO fajl ili fizičku kopiju verzije Win 7 koju želite da instalirate, ali sa integrisanim SP1. Najsigurniji izvor je na ovom linku, jer je Microsoft-ov, caka je što vam treba ključ. Ja sam ubacio neki random OEM PRO i uspelo je. Ako imate još neki proveren način da se dođe do "netaknute“ Win7 instalacije, napišite, više je nego dobrodošao.


https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows7


Napomena: ovde se situacija malo "grana", u smislu da će koraci od 3 nadalje biti optimalni za "normalne" korisnike koji rade one time instalaciju, dok će koraci od 3b biti optimalna opcija za one koji često instaliraju Win 7, bilo kao  hobi, ili profesionalno, ili im je to neki poremećaj...


3. Instalirajte Win7 sa tog diska, ili kreirajte bootable usb pomoću Rufus ili Ultra Iso. Isključite opciju da se automatski aktivira, i skip-ujte aktivaciju kada pita.

4. Skinite sledeće update pakete sa Microsoft sajta, i instalirajte ih ovim redom (brže je mnogo i efikasnije nego preko update servisa, čak najbolje skinite ih unapred i odmah instalirajte kada se instalacija sistema završi):


- April 2015 servicing stack update for Windows 7 and Windows Server 2008 R2 (KB3020369);
- April 2016 convenience rollup update for Windows 7 SP1 and Windows Server 2008 R2 SP1 (KB3125574);
- Servicing stack update for Windows 7 SP1 and Windows Server 2008 R2 SP1: September 20, 2016 (KB3177467);
- July 2016 update rollup for Windows 7 SP1 and Windows Server 2008 R2 SP1 (KB3172605);


Restartujte po potrebi. Takođe, ručno instaliranje ovih paketa, pre svega trećeg i četvrtog, je i rešenje za situaciju kada Windows Update zabode, optereti RAM i CPU, a ne nalazi i ne skida ništa.


5. Pokrenite Windows Update iz Control Panel-a, i pustite ga da instalira preostale updates. Sve ovo bi trebalo da se završi za par sati, naspram 5, 10, ili beskonačno/nikad da ste instalirali samo SP1, ili ne daj bože bez SP1, i čekali da Windows Update sam odradi ostalo.


6. Aktivirajte Windows 7 svojim originalnim ključem, ili pomoću Windows Loader-a. Ovo, naravno, možete uraditi i odmah po instalaciji sistema.


Now for a fun part - kreiranje ISO fajla koji ima integrisane update pakete. Za one koji, iz nekog razloga, imaju potrebe često da instaliraju Win 7.


3b. Trebaće vam ISO fajl od Windows 7 SP1, od verzje u koju želite da integrišete updates (Home, Home Premium, Pro...), skinuti gore navedeni update iz tačke 4, i Windows AIK for Win 7. Za sada ću samo ostaviti link ka stranici gde je objašnjeno kako se dalje radi, ako bude interesovanje neko, dodaću i ovde detalje. 


https://www.howtogeek.com/255540/the-last-windows-7-iso-youll-ever-need-how-to-slipstream-the-convenience-rollup/


Ovaj tekst opisuje dodavanje ona prva dva update-a, April 2015 servicing stack i - April 2016 convenience rollup update. Ja sam tako i uradio, i dobio jako upotrebljiv ISO, u smislu da mu nakon instalacije treba par sati i oko 700MB da skine i instalira sve do poslednjeg update-a. Voodoo je predložio da ubacim i preostale, ali tu sam nešto fejlovao, dobio neki error, i nikako da nađem vremena da probam ponovo, da napravim još „svežiji“ Win 7 ISO.


Ako je neko voljan da ga „udomi“, eventualnim zainteresovanim stranama bih mogao i uraditi upload ovog ISO fajla (Home Premium i Pro imam), pošto je uputstvo relativno DOS heavy, možda se neko ne snađe.

4b. Ako ste koristili ISO koji ima prva dva update-a, instalirajte samo treći i četvrti, pa pustite sam Windows 7 da odradi ostalo. Ili ga pustite da sam odradi sve, neće biti problema. U najgorem slučaju će ostati nešto tipa „nije instalirao 3 od ukupno 70“, posle restarta opet check, i instaliraće ih.


Ostalo isto ide kao u uputstvu za „normalne“ ljude.


Našao sam da je ovo najbolji način za instalaciju Win7, jer minimizuje nerviranje i haos koje Update servis pravi ako se krene od čistog SP1 ili, ne daj bože, od vanila semice. Imao sam laptopove koji ostanu po pola dana na update, ili update servis koji ždere giga i po rama i „pola“ procesora, a ne nalazi i ne skida ništa. Ovim postupkom se to ne dešava, plus radite sa „čistom“ instalacijom.
 

Edited by millancche

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...