Jump to content

Nvidia zvanično najavila GeForce GTX 1080Ti


Zwerko

Recommended Posts

Nvidia-GTX-1080-Ti-Featured.jpg?fit=600%

Nvidia je iskoristila Game developers conference koji se održava trenutno u San Francisku kako bi zvanično najavila svoju GeForce GTX 1080 Ti grafičku karticu koja će izgleda biti najjači GeForce do sada jer po nekim prvim najavama može da nadmaši čak i TitanX baziranog na Pascal arhitekturi! Bitna informacija je i da će najjača kartica biti dostupna po ceni od $699.

Najavljeni 1080Ti je jako sličan TitanX karticama i ima 3584 CUDA jezgara, 224 jedinice za teksture i 12 milijardi tranzistora. S druge strane ima samo 88 umesto 96 ROP (Raster Operations Pipeline) jedinica što u praksi znači da je isključen jedan memorijski čip. Dolazimo do toga da će GeForce 1080Ti dolaziti sa 11GB GDDR5X memorije umesto 12GB koliko ima TitanX. Iako sama cifra deluje jako čudno za sve koji smo navikli da memorija bude neki stepen broja dva suštinski je jako logična s obzirom da se radi o malo oslabljenom Titanu. Takođe video memorija koristi 352-bitnu magistralu dok je kod Titana ona bila 384-bitna.

Sve ovo deluje da je 1080Ti oslabljeni TitanX, što je i bilo za očekivati, ali otkud onda vest da će biti i brža od kartice od koje je nastala? Do toga dolazimo zato što je sama video memorija veće brzine nego na Titanu, kao i zbog činjenice da je upotrebljen novi Founder’s edition kuler koji daje bolje termalne performanse. Iako 1080Ti u startu radi na 1600MHz boost clocku i tako nije brži od Titana, na samoj prezentaciji je prikazano da radi i potpuno stabilno na 2.000MHz gde će zasigurno po performansama prestići jaču karticu. Takođe 1080Ti će sigurno dolaziti i sa varijantama hlađenja koje će biti značajno bolje od referentne varijante što nije slučaj sa TitanX karticama. S obzirom da je najavljena cena od $699 očigledno je da će ovo biti mnogo bolji izbor za veći broj igrača.

Još jedna interesantna stvar je i da je 1080Ti oko 35% brža od 1080 kartica što znači da je ovo najjači “Ti” model do sada u svojoj klasi. AMD je takođe predstavio neke novine vezane za svoj RX Vega čip ali još uvek nisu najavili tačan datum izlaska niti cene, tako da je verovatno da će GeForce 1080Ti bar neko vreme biti najbrža consumer kartica na tržištu. Takođe je jako bitno da je standardnoj 1080 otprilike taman toliko falilo u performansama da možemo reći da sve radi u 4K rezoluciji u 60fps, tako da ,iako ostaje još uvek da vidimo realne benchmark rezultate, ovo može biti prava grafika za one koji gađaju baš ovu rezoluciju.

Pročitajte više na sajtu

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...