Jump to content

ZeniMax želi da Facebook poklekne zbog Oculus Rift VR


SolidChief

Recommended Posts

Facebook-Oculus.jpg?fit=450%2C302

Trogodišnje suđenje između kompanija ZeniMax i Oculus(I posredno njenog vlasnika Fejsbuka) dobili je svoj (prvi) epilog krajem januara, kada je dosuđeno da se ZeniMaxu isplati oko 500 miliona dolara odštete.

Iako su sve strane na ovaj ili onaj način bile nezadovoljne, suštiniski je ipak nezadovoljniji bio ZeniMax jer je presuđeno da nije došlo do krađe tehnologije prilikom rada na razvoju uređaja Oculus Rift, nego samo do povrede vlasništva, lažnog imenovanja i prekršaja ugovora o poverljivosti podataka.

Ipak, ZeniMax ne namerava ovde da stane i želi da učini sve kako bi opstruirao dalji rad i razvoj Oculus Rifta, jer i dalje smatraju da su oni oštećenja strana, i da je 500 miliona dolara kazne za Fejsbuk samo mala ogrebotina.

Zato je sada njihov sledeći korak podnošenje zahteva za momentalnu zabranu korišćenja određenog softvera koji se koristi za Oculus Rift, a koji je bio deo pravne zavrzlame u procesu suđenja. ZeniMax je dostavio sudu dokument (koji možete pogledati OVDE) u kome zahteva momentalnu i trajnu zabranu na svetskom nivou “korišćenja, reklamiranja, prodaje, distribucije, modifikovanja, servisiranja, kopiranja ili prodaje lincence bilo kog materijala koji je obuhvaćen presudom o povredi materijala zaštićenog autorskim pravima koje polaže ZeniMax”.

Ta autorska prava obuhvataju softver koji Oculus Rift koristi da bi funkcionisao na računarima,  SDK (Softwere Developmetnt Kit) koji Oculus nudi svim zainteresoavnim developerima kako bi razvijali igre za njihov VR sistem, kao i način integracije Oculusa u popularne endžine Unity i Unreal.

Ovo u praksi znači, da ukoliko već ZeniMax ne može da blokira prodaju samih Oculus Rift VR uređaja, oni na ovaj način mogu da probaju da zabrane i blokiraju svaki vid softverke podrške za Oculus Rift, što bi ovaj uređaj učinilo praktično beskorisnim, jer bez programske podrške ne mogu ništa da rade ni developeri ni krajnji koriscnici.

Iz Fejbuka poručuju da su ovi pokušaji ZeniMaxa ništavni, baš kao i njihova dokumentacija, i da će nastaviti da se bore protiv ovih oputžbi, te da vrlo brzo i sami spremaju svoj pravni odgovor.

Taman se činilo da su se stvari stišale kada smo dobili konačnu presudu, ali  čini se da čemo ovu dramu u trouglu Zenimax – Oculus – Facebook gledati bar još neko vreme.

Pročitajte vest na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...