Jump to content

HARDWARE: HyperX Savage SSD 256GB


Zwerko

Recommended Posts

HyperX-Savage-SSD_SHSS37A_hr_21_01_2015-

Solid State Drive, ili kraće SSD, je veliki napredak u pogledu skladištenja podataka koji se desio u proteklih par godina a u poslednje vreme njihove cene dramatično padaju pa samim tim postaju pristupačniji širem krugu korisnika te postaju praktično obavezna stavka i u računarima za igranje. Bacili smo pogled na jedan od najboljih modela koji dolazi od HyperX – Savage.

Šta je SSD i da li mi je potreban za igranje?

SSD se oslanja na memorijske module za skladištenje podataka za razliku od klasičnih hard diskova koji u tu svrhu koriste magnetne ploče. Naravno kada govorimo o memorijskim modulima oni se razlikuju od onih koje nalazimo u RAM memoriji jer je ovde neophodno da podaci ostanu trajno upisani kako bi kasnije mogli biti iščitani u bilo kom trenutku, što znači da samim tim SSD mora biti sporiji od memorije. S druge strane on u sebi nema pokretnih delova – kod hard diska je to glava koja ide i traži podatke po magnetnoj ploči koja se vrti. Samo ova činjenica ga čini mnogo otpornijim na različite udarce ili vibracije, što je odlično za bilo kakav tip prenosnog računara, ali čini i šansu da disk sam od sebe otkaže mnogo manjom jer ne postoji mogućnost da dođe do mehaničkog kvara. S druge strane memorija u SSD disku nema neograničenu mogućnost čitanja i upisivanja tako da su u prvim danima korišćenja ovakvih diskova postojale velike bojazni koliko će dugo uređaji trajati? Ipak neki poslednji testovi nezavisnih institucija koji su se bavili najnovijim generacijama ovih uređaja pokazuju da SSD diskovi u najgorem slučaju izdržavaju oko jednog petabajta upisa podataka. U praksi to znači da ako ćete ovaj disk koristiti narednih 10 godina morali biste svaki dan da upisujete baš po 200GB podataka da bi stigli do ove granice. Jasno je da skoro nijedan korisnik ne upisuje tolike količine podataka tako da će vam SSD vrlo verovatno trajati mnogo duže nego sam računar, a sigurno mnogo duže nego hard disk.

HyperX-Savage-SSD_SHSS37A_s_hr_21_01_201

S obzirom da SSD nema pokretnih delova brzine kojima on čita i upisuje podatke su mnogo veće od onih kod klasičnih hard diskova. Čak i SSD najslabije kategorije će u ovom domenu lako „oduvati“ i najbrži hard disk. Ovo se najviše odnosi na čitanje i upisivanje malih fajlova koji su raštrkani svuda po disku jer SSD nema glavu koja mora da ide da ih traži, on ih samo čita iz memorije. U praksi kada ubacite SSD u računar i na njega instalirate operativni sistem imaćete utisak kao da je ceo računar praktično poleteo – svi programi i igre se učitavaju mnogo brže, neki skoro trenutno, tako da većina ljudi koji su nabavili ovakav disk proteklih par godina smatraju da im je to najbolji upgrade računara ikada. Ono što ne treba brkati jesu same performanse kada se ne čitaju podaci – nećete dobiti više frejmova u bilo kojoj igri niti će vam programi brže izvršavati neke operacije. Samo će vreme učitavanja biti značajno manje. Kao i vreme potrebno za instalaciju igre ili kopiranje nekih fajlova, ukoliko se kopiraju sa dovoljno brzog izvora.

Naravno ova odlična brzina ima i svoju negativnu stranu a ona je cena. Ako uporedimo cenu SSD i standardnog hard diska prvi kapaciteta 120GB najčešće košta koliko i drugi kapaciteta 1TB, a kao što znamo prostora nekako nikad dosta. Zato se najčešće korisnici odlučuju da imaju dva diska – jedan manji SSD na kome će instalirati operativni sistem i programe i igre koje najčešće koriste, i jedan veći hard disk na kome će čuvati ostale podatke. Kad uzmemo u obzir koliko su velike današnje igre logično je i da SSD bude što je moguće većeg kapaciteta, ali je to naravno direktno srazmerno ceni. Trenutno je neki minimum 120GB, dok bismo mogli da kažemo da je trenutno najbolji odnos dobijenog i uloženog kapacitet od 240GB jer je to taman dovoljno da stane većina igara koje možete igrati u nekom trenutku a da ne platite baš previše.

HyperX-Savage-SSD_SHSS37A_sb_hr_21_01_20

Na kraju ni svi SSD-ovi nisu isti, razlikuju se osim po kapacitetu i po obliku, načinu povezivanja i na kraju brzini upisa i čitanja podataka. Najveći broj njih je u standardnom 2.5“ formatu diska, kakav je do sada bio uobičajen za laptopove, ali se na desktop računarima koristio 3.5“ format pa će vam možda biti potreban i adapter za kućište, iako mnogi noviji modeli kućišta već imaju ugrađene pozicije namenjene baš za SSD. Ovi diskovi se na računar povezuju preko SATA 3 interfejsa i spadaju i nižu i srednju kategoriju SSD-ova. Višu kategoriju predstavljaju male pločice koje vrlo liče na standardne RAM module i povezuju se direktno na matičnu ploču koja mora imati brzi, takozvani M.2 konektor. Na kraju tu su specijalizovane SSD kartice koje idu u PCI-e slot i koje predstavljaju sam vrh ponude i služe za različite profesionalne primene ali naravno papreno i koštaju. Zato ćemo se mi zadržati u domenu onoga što bi bilo realno očekivati u gejmerskoj konfiguraciji a to su za sada i dalje SATA 3 hard diskovi. Ipak u tom domenu ćemo baciti pogled na vrh ponude HyperX u tom domenu, model Savage.

HyperX Savage 240GB

HyperX je odavno poznat po svojim memorijskim modulima pa je samim tim njihovo prisustvo u domenu SSD-ova sasvim očekivano i očekivano imaju jako konkurentne modele. Savage predstavlja najbolji primerak 2.5“ diska a glavne odlike su mu brzine čitanja podataka od 560MB/s i 530MB/s za upis podataka na disk. Još jedna bitna stavka kod svakog SSD-a jeste i brzina ulaznih i izlaznih operacija u sekundi koje može da izvrši i koja kod ovog modela iznosi 100.000/89.000 kada gledamo čitanje/pisanje. Ovo u suštini znači da ćete imati jako brz odziv na bilo šta u operativnom sistemu i ultra brzo aktiviranje svih programa i igara. U kombinaciji sa kapacitetom od 240GB ovo čini ovaj model idealnim za jednu gejming konfiguraciju.

HyperX-Savage-SSD-240GB-Retail-Packaging

Izgled obično nije prioritet jedne interne komponente ali je Savage tako dizajniran da ukoliko imate neko otvoreno kućište ili model sa providnom stranicom nikako neće biti neupadljiv sa svojim crvenim detaljima i interesantnim HyperX logotipom. Još jedna bitna stavka jeste i njegova debljina od samo 7mm pa će vrlo lako stati i u neko vrlo malo kućište ili u bilo koji laptop računar.

Ono što mnoge korisnike dosta muči u vezi sa prelaskom na SSD disk jeste i kako da najlakše prebace svoj sistem i podatke. Baš u tom smislu HyperX svoj Savage model nudi i u varijanti sa kompletnim priborom za montiranje i prebacivanje operativnog sistema. Ovaj „kit“ uključuje i adapter za 3.5“ podnožje, čak i mali šrafciger, Acronis True Image HD softver za kloniranje sistema, dodatni SATA kabl ali i posebnu USB 3.0 „fioku“ za prebacivanje podataka. Ova poslednja stavka može biti posebno značajna vlasnicima notebook računara koji ne mogu na lak način klonirati svoje podatke pa je ovo veliko olakšanje. Ovaj komplet košta nešto više ali dosta stvari i olakšava ako niste vični ovim operacijama, možete čak i direktno pratiti uputstva sa HyperX sajta za lakše završavanje celog posla.

Da li je došlo vreme za igrački SSD?

I dok je proteklih par godina SSD nekako bio rezervisan samo za najveće entuzijaste rekli bismo da je došlo vreme da i gejmeri polako prelaze na ove nove tehnologije. U tom smislu je kapacitet of 240GB trenutno neka najisplativija varijanta, dok HyperX Savage predstavlja zaista idealno rešenje za one koji se neće zadovoljiti običnim već žele disk visokih performansi.

Pročitajte više na sajtu

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...