Jump to content

Nove zdravstvene knjižice


Recommended Posts

random dei iz random

nije da nisu implementirali nego nekoga očigledno boli karina da stavlja karticu u čitač i traži podatak, lakše je da napiše na papiru.

Implementirali znaci da to koriste. Tad pre 6 godina su radili apsolutno isto imali su duple evidencije elektronsku i papirnu i tako vodili sve duplo jer ih je boleo kurac da krenu da koriste nov sistem. Ovaj mi je to objasnjavao kao eto treba im vremena da se uhodaju proslo je 6 godina i vise i ja ovde samo vidim tezak bol u kurcu i jedan nemar. Da ne govorimo o polupismenom kadru koji sedi tamo i ne zeli da primenjuje nove tehnologije jer eto ovako im je lakse... Pre par godina je neki matori doktor kucao sve izvestaje sa pisacom masinom jer nije hteo da koristi kompjuter. Meni je samo neverovatno da niko jos nije nista uradio po tom pitanju a godine prolaze.

  • Upvote (+1) 2
Link to comment
Share on other sites

random dei iz random

nije da nisu implementirali nego nekoga očigledno boli karina da stavlja karticu u čitač i traži podatak, lakše je da napiše na papiru.

Živo me zanima da li postoji još neki razlog (pored ovog očiglednog koji si naveo). Ne bi me čudilo da recimo ni nemaju te čitače kartica po domovima zdravlja ili da nisu ni instalirani.

Link to comment
Share on other sites

@stija - pa nijedan sistem koji koristi smart kartice nije napravljen tako da se na kartici nalaze svi podaci, već je kartica pratkično medij na kom se nalazi sertifikat koji je izdat od strane nekog sertifikacionog tela kojem veruješ (mup, banka gde imaš račun, ministarstvo zdravlja u ovom slučaju) i kartica služi isključivo da bi se predstavio sistemu (potvrdio identitet) a onda bi aplikacija trebalo dalje da se kači na bazu i traži ša joj treba. ako tako radi mup, sve banke ovog sveta i još trilion firmi i institucija ne vidim u čemu je problem ovde (osim u bolu u kurcu) i zašto je šabić bacio "severna nemačka" foru u ovom konkretnom primeru?

a dei k'o dei, pokušavam 5 minuta da prvo dešifrujem post za lužičkosrpskog na pravi srpski pa onda pokušam da skapiram šta je hteo da kaže i onda i to što je hteo da kaže ispadne nešto random, tu se slažemo :D

Edited by Doca

Novi forum smrdi

3do1AEy.pngyxHzIOp.png

 

Link to comment
Share on other sites

mene uopšte nervira taj vajb "samo u Srbiji". užasno me nervira. i ja bih stavio stiker, jer ODMAH vidim koji je broj kartona, umesto da ubacim karticu pa da pola minuta kuckam po kompu i čekam odziv sistema da mi izbaci jedan niz brojeva. mežutim, Šabić i njemu slični GNOMOVI žele da budu zanimljivi, vidiš kako on ima tviter tvajter nalog pa baca fore. vidite kako je ovaj mastrodont ušao u 21. vek, pa se ELEKTRONIZOVAO...

meni je zapravo muka od Šabića i njegove agencije. znam koliko nebuloza kod njega prolazi. njegova ustanova je postala oruđe za opstrukciju sistema, jer svaka budala može da traži neverovatnu količinu informacija od bilo kog državnog organa, a ovaj DEBIL to samo tako strogo ispostavi, bez provere, ne znajući ni šta se traži ni koliko je to, a onda neka institucija treba da utroši hiljade ljudi/časova i hiljade dinara na papire, tonere i struju da izađe u susret ovom modernom Kihotu od Manče. zato svi i loluju na njegove zahteve. znam ljude širom sistema koji su dali interne instrukcije da se ne odgovara na njegove nebulozne zahteve, po cenu prijava protiv njih. a kako su samo nastupili kad su gostovali kod nas, kao da su na vrhu sveta, najvažnija institucija u državi, kako svi ima da ispune sve što oni traže, pa su ih iznapušavali na sastanku na finjaka, a posle sastanka, u opuštenijoj atmosferi, nisu bili ni fini u opisu ovih umišljenih veličina... oni rade važan posao... eeeejjjj..

voleo bih da mi neko sa Sjevera Njemačke odgovori zašto sam dobio PIN sa zdravstvenom knjižicom...

Edited by Debeli

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam shvatio da proziva sistem, sto i jeste problem, jer kao sto ti kazes da je sestri neko napravio sistem koji radi ona ne bi lepila stiker na plasticnu karticu. Cak nije ceo problem ni do "deijevog ortaka", odnosno nekog ko je projektovao direktno informacioni sistem vec je na jos visem nivou, pravno-organizaciono-drzavnom. 

Naime jos su licne karte kao elektronski sertifikati inicijalno zamisljene da sadrze sve podatke koji su danas rastrkani i na vozackoj dozvoli i na novim zdravstvenim knjizicama. Jedno je bio "problem" do MUP-a, a drugo je problem do RFZO koji se plasio da nece tu neko drugi da cacka po njihovim podacima. Cak su genijalci i smislili LBO kao posebnu identifikacionu sifru svakog osiguranika, a potpuno je jasno da je to besmisleno, jer ako imas JMBG koji jednoznacno definise svakog gradjanina, koji su siri skup od osiguranika fonda za zdravstvo jasno je da nema potrebe uvoditi dodatnu evidenciju. I onda takve nebuloze dalje prenosis kroz projektovanje i implementaciju informacionog sistema i dodjes do stikera na plasticnoj kartici koji je zapravo sasvim logican rezultat retardiranog sistema. Ja bih rekao da je to fejl, tako sam ga i shvatio. 

I na kraju imas situaciju gde u glupavoj Intezi sluzbenica banke dovoljno da ubaci tvoju LK u tastaturu i da ti kes da podignes ali isto "nije moguce" sprovesti s specijalizovanom karticom u zdravstvenom sistemu. 

  • Upvote (+1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

mene uopšte nervira taj vajb "samo u Srbiji". užasno me nervira. i ja bih stavio stiker, jer ODMAH vidim koji je broj kartona, umesto da ubacim karticu pa da pola minuta kuckam po kompu i čekam odziv sistema da mi izbaci jedan niz brojeva. mežutim, Šabić i njemu slični GNOMOVI žele da budu zanimljivi, vidiš kako on ima tviter tvajter nalog pa baca fore. meni je zapravo muka od Šabića i njegove agencije. znam koliko nebuloza kod njega prolazi. njegova ustanova je postala oruđe za opstrukciju sistema, jer svaka budala može da traži neverovatnu količinu informacija od bilo kog državnog organa, a ovaj DEBIL to samo tako strogo ispostavi, bez provere, ne znajući ni šta se traži ni koliko je to, a onda neka institucija treba da utroši hiljade ljudi/časova i hiljade dinara na papire, tonere i struju da izađe u susret ovom modernom Kihotu od Manče. zato svi i loluju na njegove zahteve. znam ljude širom sistema koji su dali interne instrukcije da se ne odgovara na njegove nebulozne zahteve, po cenu prijava protiv njih. a kako su samo nastupili kad su gostovali kod nas, kao da su na vrhu sveta, najvažnija institucija u državi, kako svi ima da ispune sve što oni traže, pa su ih iznapušavali na sastanku na finjaka, a posle sastanka, u opuštenijoj atmosferi, nisu bili ni fini u opisu ovih umišljenih veličina... oni rade važan posao... eeeejjjj..

voleo bih da mi neko sa Sjevera Njemačke odgovori zašto sam dobio PIN sa zdravstvenom knjižicom...

ne bih da komentarišem šabića jer pretpostavljam da neko stoji iza njega pa može tako da se kurči :)

za boldovani deo prosto ne znam šta da kažem osim da je kompletna glupost :D

što se tiče pin-a pretpostavljam da su zamislili da ceo sistem bude pušten "napolje" tako da od kuće možeš da se uloguješ koristeći karticu i uradiš nešto (zakažeš pregled, vidiš svoj karton, itd.), u suprotnom nema preteranog smisla.

  • Upvote (+1) 1

Novi forum smrdi

3do1AEy.pngyxHzIOp.png

 

Link to comment
Share on other sites

užasno me nervira. i ja bih stavio stiker, jer ODMAH vidim koji je broj kartona, umesto da ubacim karticu pa da pola minuta kuckam po kompu i čekam odziv sistema da mi izbaci jedan niz brojeva. 

To sto bi cekao samo znaci da sistem koji je napravljen opet ne valja. Vracam se na primer banke gde se sluzbenici mnogo lakse da ubaci tvoju LK i dobije sve informacije nego da prekucava broj racuna, JMBG ili bilo sta s bilo koje kartice. To prosto radi, i lakse je, problem je sto moras da imas sistem koji je napravljen kako valja. 

 

voleo bih da mi neko sa Sjevera Njemačke odgovori zašto sam dobio PIN sa zdravstvenom knjižicom...

Nisam sa Severa Nemacke ali volim da dodam :) Mislim da je to zapravo cinjenica da su inicijalno zdravstvene knjizice projektovane potpuno identicno kao i licne karte, tj inicijalno je to bio jedan projekat koji je podrazumevao i to ali su ga onda razdvojili. Ali ni ovako ne mora biti potpuno besmisleno, recimo podizes lek na recept za koji bi trebalo da potpises isto kao kada kupujes u supermarketu - ubacis tvoju knjizicu, ukucas pin, gospodja ti da lek jer si "potpisao" za njegovo preuzimanje. Ili u teoriji neka vrsta automatizovane apoteke na recept koja radi 0-24h, ali dobro, jasno mi je da sam ovde vec otisao u debeli sci-fi u pogledu Srbije :) Mozda ima jos primena, ovo mi prvo pada na pamet. 

  • Upvote (+1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

koliko ja uspevam da razumem, nova zdravstvena knjižica i njoj odgovarajući sistem imaju mnogo širu primenu od "umanjenja iznosa na kartici za iznos zaduženja u prodavnici". te da moraš da je ubaciš, pa da sačekaš da se učita pa da u meniju uneseš odgovarajući upit, pa da sačekaš da PC386 iz 1994te, koji je glavni udarni računar našeg zdravstvenog sistema, uspostavi vezu sa serverom i vrati odgovor.

a ako "padne sistem" ili nestane struje - e onda svi Sjeveronjemci kojima smrdi SVRBIJA i 19ti vek u kojem smo, da odete kod Šabića da zatraži broj vašeg kartona od Ministarstva zdravlja po Zakonu o informacijama od javnog značaja... možda Šabić uvede android aplikaciju da UBRZA pristizanje prigovora besnih smartfonera kojima je muka što već ne živimo u svetu iz Majnoriti riporta...

Progutao mi je forum post...

Evo opet, lepo kaže Zwerko, ceo sistem je loše implementiran jer su ga radili polusposobni, a nadgledali su ih, da se ne lažemo, još gori od njih. Ionako je zapravo pravi cilj bio da se nakrade para koliko se god može i da se pravi neka "predstava" za narod da se nešto radi i da će biti "lakše" i "komfornije" svima. Sada imamo loše obučen kadar (otud nalepnice na ZK) i imamo loš nasleđen sistem (otud plastične ZK) tako da imamo najgore od oba sveta i prosto je jasno da su ti koji su pravili sistem u startu napravili veliku grešku i tu nema potrebe dalje raspravljati. Sistem je loše postavljen i to je to.

I kao što reče, ako je već moguće obučiti nekoga u Intesi, iskoristiću već navedeni primer, zašto nije moguće obučiti kadar u državnim službama da nam svima bude lakše? Ne, mora sve da bude na papiru i da ima trag jer će možda nešto da nestane, doduše i meni je malopre nestao post, stoga da možda i ta priča ima donekle smisla...

Mada opet, imamo toliko učenih i pametnih ljudi, samo je potrebno da se sistem lepo postavi i nigde neće biti problema. Problem je što nema ko da sluša te ljude....

brate, Inteza ima DEBEO razlog da uvede sistem koji povećava efikasnost, a taj razlog se iskazuje CIFRAMA. i zato sistemi koje uvode finansijske ili druge uspešne i bogate privatne institucije imaju smisla, zato se ti ljudi tamo i obučavaju i zato im posao bude lakši da bi ga više uradili i svojim gazdama više zaradili.

a sam si rekao da je sistem BULJA, a NEMA ništa od gorenavedenog, nema svog UNUTRAŠNJEG razloga da bude efikasniji, bolji, brži... i onda što da pričamo o obuci jadnih sestara za novi sistem KOJI NEMA SMISLA. sestre su krajnje praktična stvorenja, one su izlupale tagove da im novi sistem NE USERE ŽIVOT sa sve pobesnelim korisnicima naćeg PROPALOG zdravstvenog sistema, kojima problemi (koji su neizbežni s obzirom na gornje karakteristike) sa novim sistemom trebaju koliko i čir na dupetu.

Edited by Debeli
  • Upvote (+1) 1

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

da si pažljivije čitao moj post, GANFERU JEDAN, video bih da sam objasnio zašto kod banaka to ima smisla, a u javnoj upravi (još) nema smisla. engleska reč je RATIONALE... smisao. u banci ima smisla, a ovde NEMA smisla, iz razloga koji je Vića naveo.

naravno da sam za elektronizaciju, automatizaciju, uopšte bilo šta što povećava efikasnost... efikasnost je, zapravo, fetiš svakog ozbiljnog ekonomiste, a ja nisam izuzetak. samo, mi ovde govorimo o tome kako je sistem bulja, ali ne zbog "priglupih sestara iz 19tog veka" i njihovih nalepnica sa zimnice, kako naš TVAJTERAŠ ŠABANOTI piše, nego zbog ovoga što je Ćavi napisao.

  • Upvote (+1) 1

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

mene nervira Šabić, jer svojim "humorom" preusmerava gnev. pravi se MUTNA VODA, "samo u Srbiji" vajbom. da li je neko ikad projektovao ovaj sistem kako ga projektuju banke, recimo? pa da sve lepo uradi po PE-ESu, plan, projekat, testiranje, folouap? neeee.... ošišane su budžetske pare, nikom ništa, a sestre će i dalje da se snalaze jer sistem ne radi. u banci bi nekom odletela glava zbog toga, neko drugi bi dobio infarkt, a neko treći čir. u državnim institucijama ništa od navedenog. zato sistemi u banci rade i imaju smisla, a u državi ne.

Edited by Debeli

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

[roflmao]

implementacijom tog sistema, uz sve zajebe, je isečena ogromna korupcija, koja do tada nije mogla da se ulovi (domovi zdravlja koji fakturišu 20 pregleda/terapija dnevno za jednog pacijanta, itd)

ma ja nisam protiv sistema... o jebote kao kineski da pričam...

NERVIRA ME ŠABIĆ MAJMUN!!!

NERVIRA ME ŠABIĆ MAJMUN!!!

NERVIRA ME ŠABIĆ MAJMUN!!!

NERVIRA ME ŠABIĆ MAJMUN!!!

NERVIRA ME ŠABIĆ MAJMUN!!!

NERVIRA ME ŠABIĆ MAJMUN!!!

NERVIRA ME ŠABIĆ MAJMUN!!!

OK?

@Vića: sve je jasno, samo me iziritirao Šabić, sa svojim "humorom". suština je da sistem ima dobru ideju, lošu realizaciju, a onda, umesto analize i dolaženja do pravih odgovora, imamo "samo u Srbiji" Šabanotija...

Edited by Debeli

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

prvo, editovao si post nakon što sam ja napisao svoj, drugo ovo "ganferu" možeš da ostaviš za kod sebe gajbi (šalim se, znam da ne smeš da se kurčiš tako gajbi).

e sad, mi ne znamo još uvek da li sestre imaju aplikaciju koja će im izvući šta im je potrebno ili ne već si upucao to sebi u glavu i krenuo od toga. i opravdanost nekog sistema (pogotovo ovakvog) ne mora da bude izražena direktno u ciframa već i u drugim aspektima kao što je sigurnost, praktičnost i tako dalje. ako ću ja kao građanin moći lakše da zakažem sebi pregled ili kupim lek onda je sistem, po meni, vrlo opravdan.

to što ti imaš problema sa šabićem probaj da zaobiđeš u ovoj raspravi (iako znam da ne možeš).

  • Upvote (+1) 1

Novi forum smrdi

3do1AEy.pngyxHzIOp.png

 

Link to comment
Share on other sites

o bre brate Dobrivoje...

pod jedan, ti si po sopstvenom priznanju Ganfer. :)))))))) ne smem da se kurčim po gajbi, ali Ganfere uvek mogu da poklopim falusom, za to mi i ne treba neka hrabrost. :))))))))))))

pod dva, rekao sam da banke imaju smisao, izraziv u ciframa, i da zato njihovi sistemi rade kao sat. to ne znači da svi efekti imaju biti izraženi u ciframa, naprotiv. sistem je opravdan. nigde nisam sporio da je opravdan.

treće, ako sestre taguju kartice, to znači ili da sistem ne radi, ili da im je lakše ovako. u oba slučaja, ti tagovi NISU stvar koja bi trebalo da se ovako predstavlja u javnosti. dakle, ili Šabić da kaže da sistem ne radi zbog toga i toga (nije optimizovan, nema harvera, ljudi nisu obučeni) ili da ne kupi govna po selu sa svojim nedotupavnim forama.

Naravno da nisi protiv sistema kada si deo istog........

hahahaha... o jebote...

  • Upvote (+1) 1

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

ti kao navijač ustaškog kluba nikako mi ne možeš biti brat!

ako sestre taguju kartice zato što sistem ne radi onda se potpuno slažemo, mislim da nema potrebe da naglašavam to.
ako sestre taguju kartice jer im je tako lakše (u smislu ŠTA SAD JA TO DA GURAM U ČITAČ BMK) onda je to vrhunska glupost. po toj logici lagano mogu da ostavim prodavačici u maksiju svoju karticu i pin da ne bih sledeći put zadržavao red nego da ona to odradi umesto mene, ili da tebi približim situaciju pošto radiš u državnoj firmi, šifru za svoj računar napišem na papiru i nalepim na monitor :) kapiraš o čemu pričam. time ne samo da "bacaš" ceo sistem u vodu nego i otvaraš mogućnost za velike sigurnosne propuste.

na kraju priče mi i dalje ne znamo da li je sistem zaista toliko loš ili sestre jednostavno boli kara... ali zato

Edited by Doca
  • Upvote (+1) 2

Novi forum smrdi

3do1AEy.pngyxHzIOp.png

 

Link to comment
Share on other sites

brate, Inteza ima DEBEO razlog da uvede sistem koji povećava efikasnost, a taj razlog se iskazuje CIFRAMA. i zato sistemi koje uvode finansijske ili druge uspešne i bogate privatne institucije imaju smisla, zato se ti ljudi tamo i obučavaju i zato im posao bude lakši da bi ga više uradili i svojim gazdama više zaradili.

a sam si rekao da je sistem BULJA, a NEMA ništa od gorenavedenog, nema svog UNUTRAŠNJEG razloga da bude efikasniji, bolji, brži... i onda što da pričamo o obuci jadnih sestara za novi sistem KOJI NEMA SMISLA. sestre su krajnje praktična stvorenja, one su izlupale tagove da im novi sistem NE USERE ŽIVOT sa sve pobesnelim korisnicima naćeg PROPALOG zdravstvenog sistema, kojima problemi (koji su neizbežni s obzirom na gornje karakteristike) sa novim sistemom trebaju koliko i čir na dupetu.

Upravo to potvrđuje da je SISTEM loš! Da se zadržimo na zdravstvenom - ti ga plaćaš mesečno i shodno sa tim postoji neki PROFIT u celoj toj priči i sad, umesto da se taj profit koristi za unapređenje svega, neko je sistemksi namestio da se taj profit lapiše. Jasno je meni da banka profitira i da je privatna svojina i da ima svoje postulate, kulturu rada itd itd; ali zašto državna firma ne može to da ima? Zašto se odmah sa državnom firmom poistovećuje džabolebarenje i otaljavanje posla za neku mesečnu crkavicu?

Da je sistem dobar, svaka osoba u zdravstvu bi želela da tebi bude bolje, da te lepo sasluša, pošalje na sve analize bez čekanja itd itd; a ne ovako gde ti zakazuješ pregled i onda te još drkaju da ideš da menjaš ZK i da te još tamo gde si prijavljen drkaju i prave se pametni...

Isto tako treba da funkcioniše i sudstvo i policija i svi ostali državni "organi", ali kada je sistem truo, onda ga treba menjati iz korena i svako treba da krene od sebe i napravi najbolji primer drugima.

koji sad sistem... ukupni državni sistem ili ovaj elektronski sistem sa novim knjižicama?

braćala, toliko je očigledno da nikad nisi radio u sistemu, pa imaš te Luk Skajvoker priče kako se mnešto može... ne brate moj, sistem funkcioniše UVEK I ISKLJUČIVO odozgo na dole. pokušaš li, jadan, da nešto predložiš, nešto da unaprediš na svoju ruku, da na neki način nešto KORISNO uradiš, poklopiće te LAVINA govana odozgo, jer onda svi iznad tebe onima još dalje iznad izgledaju kao retardi, što i jesu. no, niko tebe nije zaposlio da pokazuješ da su tvoji pretpostavljeni retardi. i tako...

sve što pišeš se sprovodi ODOZGO NADOLE. neko uspostavlja prvo kulturu poštovanja pravila, pa sve radi po pe-esu, pa se odupire štetnim koruptivnim pritiscima, neguje inicijativu podređenih, konstruktivne sukobe mišljenja, neprekidno unapređuje sistem, štiti svoje podređene od nadređenih, a nadređenima ispostavlja sve bolje rezultate, pa sve radi odgovorno i tako dalje. koliko je ljudi takvih u sistemu, a koliko ih je tek na pozicijama gde su u mogućnosti tako nešto da urade? i onda dvesta loših ubiše Miloša. juče slušam da 1/3 javnih preduzeća nije smanjila plate za po 10%... eto, tek tako, nisu smanjili. ne poštuju zakon i gotovo... pa jebiga, ili pošalješ dve Lade Nive sa bratijom da odgovorne pokupi i odvede u nepoznatom pravcu ili izvršiš sepuku što si slepac kojeg 1 od 3 ne sluša u državi...

 

ti kao navijač ustaškog kluba nikako mi ne možeš biti brat!

ako sestre taguju kartice zato što sistem ne radi onda se potpuno slažemo, mislim da nema potrebe da naglašavam to.
ako sestre taguju kartice jer im je tako lakše (u smislu ŠTA SAD JA TO DA GURAM U ČITAČ BMK) onda je to vrhunska glupost. po toj logici lagano mogu da ostavim prodavačici u maksiju svoju karticu i pin da ne bih sledeći put zadržavao red nego da ona to odradi umesto mene, ili da tebi približim situaciju pošto radiš u državnoj firmi, šifru za svoj računar napišem na papiru i nalepim na monitor :) kapiraš o čemu pričam. time ne samo da "bacaš" ceo sistem u vodu nego i otvaraš mogućnost za velike sigurnosne propuste.

na kraju priče mi i dalje ne znamo da li je sistem zaista toliko loš ili sestre jednostavno boli kara... ali zato

izvini, ne "brate", nego "KUUUMEEE"...

https://i.ytimg.com/vi/oImBpuKw1-U/hqdefault.jpg

:))))))))))

kad se slažemo - slažemo se.

ako je lakše sestrama - to znači da sistem nije optimizovan, dakle opet je problem u sistemu, a ne u ljudima koj rade na njemu. šire posmatrano, ljudi koji rade na nekom sistemu su deo tog sistema, pa ako nisu obučene, motivisane ili bilo šta drugo - sistem je sranje. sigurno niko ne bi sebi pravio dupli posao i radio komplikovanije da MOŽE da radi jednostavnije, pa čak ni ljudi u državnim sistemima.

ne vidim nikakav sigurnosni propust ili rizik, jer su i do sad brojevi kartona rukom bili ispisani na obrascu knjižice. nije primenjivo ovo što si ispisao za šifre i ostalo...

tagovi na ovim knjižicama pokazuju da je sistem loš. ne pokazuju da smo krezavo srednjovekovno drušvo kao što GOVNAR ŠABIĆ insinuira.

edit:

a šta si mi linkovao sa tjuba - ne vidim, moj DRŽAVNI računar me sprečava da trošim elektrone na zajebanciju. neki sistemi rade, kao što vidimo... :/

Edited by Debeli

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...