Jump to content

Парализа сна


Ребел

Recommended Posts

Парализа сна је међустање између јаве и сна. Наиме, особа је свесна да лежи, али не може да се помери, буквално до граница беспомоћности. Такође, у неким случајевима јавља се проблем са дисањем.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis

Оно што је интересантно је да сви који су ми рекли да имају овај проблем увек виде неку црну фигуру. У блажим случајевима, она само седи поред њих, у нешто тежим надноси се над њима и имају осећај да због ње не могу да се помере, а у најтежим она им седи на грудима и покушава да их задави. Ко год је ово доживео куне се да је искуство невероватно стварно, упркос халуцинацијама, које су увек праћене паранојом и страхом од смрти.

На вики чланку постоји медицинско, физичко објашњење овог феномена. Међутим, ту су и средњевековне легенде о никубусима и сукубусима. Халуцинације могу доћи и као последица конзумирања алкохола или наркотика, али познат ми је и случај нормалног одраслог човека, који води здрав живот и који тврди да је, у једном таквом случају, ђаво лично покушао да га задави - иначе човек није сујеверан и образован је и више него довољно да би олако одбацио научна, медицинска објашњења. Ово говорим у прилог томе колико су искуства стварна и упечатиљива. Ја их срећом досад нисам имао, али ме интересује да ли неко од вас има искуства и каква су вам мишљења о овој појави генерално.

Mislim da sam frustriran zbog svega od navedenog, kako si me procitao, ciganmala frojdovac.
Link to comment
Share on other sites

Desilo mi se jednom, ali to je u mom slucaju bila silueta neke osobe, za koju sam znao da je poznajem, doduse posle toga nisam mogao da skontam ko je. Tipican trip u snovima, kada znas da je nesto tako, ni zasto ni kako. Nisam imao nikakvih problema, osim sto nisam mogao uopste da se pomerim. Nisam ja tu siluetu takoreci ni video, vise je bila onako na ivici perifernog vida. davno je to bilo, nije se ponavljalo, nisam bio pod uticajem raznoraznih supstanci.

Kako konfuzan post:-D

Edited by baltam0s

Forum neprikladan za signaturu!

:)

Link to comment
Share on other sites

meni se desilo par puta, ali nisam imao nikakve halucinacije, dok sam imao problem sa disanjem , jednostavno svestan si, ali ne mozes nista da pomeris, bukvalno. par puta je bilo ne toliko intezivno, odnosno brzo prodje, probudim se, dok je poslednji put bilo strasno, bez konkurencije najgora stvar koja mi se ikad desila u zivotu. imao sam neki los san i odjednom sam "upao" u tu paralizu sna (nisam dosad nikad cuo za to, a mrzelo me da guglam), mislio sam da cu da se ugusim i svestan sam da je san, ali niti se mogu pomeriti niti mogu disati i kao da cujem korake da dolazi neko da me probudi, u jednom trenutku sam uspeo da se proderem i onda me cimer probudio.

pre par meseci mi se pocelo to desavati.

There are no miracles, there is no such thing as fate. Nothing is meant to be.

Link to comment
Share on other sites

Ја никад нисам видео силуете и трипове, само нисам могао да се померим и онда мораш да чекаш да ти мозак убаци у брзину и да крене организам да ти се буди.

Иначе, ово је основ за многе митове и трипове, рецимо код нас је Мора у том фазону, седи ти на грудима и не мош да дишеш, имаш, је ли, море и тако то.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

desilo mi se ovo posle najistripovanijeg sna kojeg se sećam. nisam se mnogo uplašio jer sam tripovao da i dalje spavam, al posle mi nije bilo svejedno jer naravno nisam znao da je to relativno uobičajena pojava.

deco, nemojte nikad leći da spavate nakon što se obrnuli doom3 ako vaša keva namerava da uzme da usisava stan.

Link to comment
Share on other sites

Ja najgore, ali ubedljivo najgore noćne more imam kad sam pod pritiskom zbog obaveza, ili kad mi dodje period anksioznosti, bože me sačuvaj kakve tad strahote sanjam.

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

Link to comment
Share on other sites

Ово је веома компликована прича.

Они који су искусили парализу у сну без додатног аудио-визуелног садржаја, могу лако да умисле како неко седи на њима и не даје им да се помере. Једноставно такав је осећај, заиста ужасан, и ово знам јер ми се лично десило неколико пута негде у периоду поласка у средњу школу. Сад, зашто је тема компликована? Зато што имамо тапију на надчулно, иако је научно доказано да је емпиријски свет који опажамо само сићушни, малецни део стварности. Пошто научне дисциплине нису баш најбоље синхронизоване, што је једна од "предности" поделе науке на што мање гране, тако када једна дође до значајних открића на овом пољу, преко других се врши институционална манипулација свешћу, тако да до спајања никада не долази.

Општи је интерес да међу научним круговима провејава уверење како је све у човеку, да је он само физичко тело, да не постоје силе ван њега, и како је све пројекција несвесног. Мислим да је на основу претходног кристално јасно које су дисциплине највише злоупотребљене.

По истом принципу су бројна предања старих народа, њихов фолклор вешто прогласили митовима, а онда се ухватили њиховог "објашњавања" и "тумачења", што је био последњи ексер на историјском ковчегу и пресецање врпце са историјском везом надчулног, чиме се практично све ресетовало. Нешто од тог знања се преноси кроз тајна удружења, било које врсте, за ову причу небитно како је схваћено и у које сврхе се користи.

Да омах предухитрим мишљење како хоћу да кажем да митови у ствари не постоје, да, постоје, али када се ово радило није било систематизације, логично, већ је све одмах убачено у исти кош.

Да ли је знање о томе неопходно? Сувим разлагањем, свођењем на чисту апсолутну основу, дошли би до једног НЕ. Али пошто ствари у реалности(тролфејс) не функционишу по тим принципима, људи нису таквог кова, проблем се јавља у ситуацијама као што су ова, где се лепо види менталитет роба и грешника као резултат свега претходног.

Штета што Јунг није живео барем још деценију, ако би му уопште било дозвољено да настави рад са титулом психолога, већ тада је био на ивици да буде окарактерисан као мистик, што је један вид да се изузетне индивидуе и радови склоне у страну и буду исмевани. Опет наглашавам(хвала Мохи што си ме научио да се добро оградим), то не значи да је ту крем, благо овоземаљског знања, и да су свакако присутни и разни умишљеници и пролупали цареви.

  • Upvote (+1) 2

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Нисам имао до сада,али искрено не бих ни волео пошто верујем да би истриповао масу лоших ствари. :)) Колико сам опознат ово може и "мануелним" путем да се достигне, мада по коментарима које сам налазио по нету не бих препоручио осим баш онима који имају челична муда. :)

rrr.png

Мени се као клинцу масу пута да дешавало да се пробудим у сну,,мада ми се то сада није десило баш баш дуго. Кога интересује да чита више о свему овом, другар ми даде пре пар месеци линк ал никако да почнем да читам...

Edited by декиша
Link to comment
Share on other sites

Nikad nisam imao tu paralizu, ali sam se bezbroj puta budio ili ako spavam na stranu samo otvorio oci i na stolici/u cosku/gde god vidio neku osobu i tako u strahu prilazio i udarao po stolici dok neko ne udje u sobu sa wtf facom :)

Takodje buncam i mesecarim u snu :D

yeye u poslednje vreme sve moje teme :D

Edited by Buda
Link to comment
Share on other sites

zajebite ove tripove, najbolje je kada se probudis sa balavim jastukom

ne znas ni ko si ni sta si al ti dojaja, ko format diska da se desio ;D

Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will

Link to comment
Share on other sites

Једино што ми се слично догађа, некада, то је да се сам свестан да још спавам тј да ћу убрзо да се "по ПСу" пробудим. Имам бруксизам (бру - ксизам, логично, лол), тј цепање зуба у сну до изнемоглости што је скопчано са нервозом. Нема шансе то будан и трезвен да имитирам.

У оној посраној војсци, где сам живце изгубио, десило ми се једном да сам се на тај начин полу-пробудио, и ладно осећам како вилица сама ради и стружем зубе. Потрајало је пар секунди док мозак није преузео вилицу и рекао "чекај, доста, ево га будан".

У сваком случају, нисам имао трипове дављења нечастивих сила итд, мада сам чуо из окружења за те случајеве. Хвала РуРу што се појави појашњење за то :)

Link to comment
Share on other sites

ta paraliza snu mi je nesto najgore sto mi se desilo u zivotu, mada ja nisam imao halucinacije... par ortaka mi je reklo da im se slicno desilo

ja sam imao probleme sa disanjem, otvorene su mi oci bile i nisam mogao da se pomerim...

posle (meni) vecnosti, a kapiram da je trajalo pola minuta, sam mogao da se pomeram, odma sam otisao u wc da se iskenjam od straha!

mnogo los trip

Um caruje, Dundo Maroje!

 

click me

Link to comment
Share on other sites

Ја сам рано ''гуглао'' (читај ''читао књиге'') о тим стварима јер ми је било интересантно, па сам у раном тинејџ добу знао за то. И десило ми се доста пута, али сам сваки пут био у фазону ''аха, то је парализаусну.цом, ајмо да искулирамо док не прође'' и то је то. Од кад сам сазнао за ту појаву, ниједном ми се то није десило, а да нисам одмах свесно детектовао шта је.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Meni se desilo barem 40 puta. Nikada nisam halucinirao niti osetio da neko sedi, vec panicio sto sam biljka (u glavi panicio, jel), a nisam mogao pomeriti ni jedan ud. Najgori dozivljaj je bio kada sam imao "napad", jedva se probudio i pomerio, zatim instant upao u drugi paraliza san i kad sam i to preziveo i poceo da pomeram prste naruci pao u treci. Posle toga sam pozeleo da vise nikad ne zaspem. Jebeno sranje, uvek provalim sta je, ali se svaki put paranoisem.

"Odvajali se mi ili ne, mi smo vec odvojeni!" - Dj. Balasevic

Link to comment
Share on other sites

to ti kjoot davao rufiol.

Bogami deluje vam gadno ovo, meni je najgori trip sto sam imao da pred budjenje u polusnu, citam politikin zabavnik, ai ne mogu jasno da razaznam slova i onda se patim.

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

to ti kjoot davao rufiol.

Bogami deluje vam gadno ovo, meni je najgori trip sto sam imao da pred budjenje u polusnu, citam politikin zabavnik, ai ne mogu jasno da razaznam slova i onda se patim.

[roflmao] a onda skapiraš da si na pismenom iz matiša i da si go a kojot...

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Link to comment
Share on other sites

desilo mi se nekoliko puta, prvi put, možda sam imao 5-6 godina. mada nisam imao osećaj da sam nepokraten, nešto se u meni micalo, ili možda ja ceo. zajebano je, to se dešava u polusnu, pred buđenje, i zavisi od stupnja u kojem ti se budi svest. nekad misliš da se san zamrznuo, nekad znaš da si budan, a frka ti nastaje kad shvatiš da ovih stvari oko tebe nema na javi. ali jesam osetio pruisustvo, VIDEO sam siluetu iako nisam gledao u tom pravcu. neki od tih snoviđenja su bili toliko zastrašujući da od tad mogu da kažem da znam šta je strah.

problem je kad, mnogo kasnije, istražujući, vidiš na slikama ono što si video tad.

Edited by Debeli

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

Зашто проблем, схвати то као архетип:) Напротив, требало би да ти тај инфо депроблематизује ту тему.

У смислу да је то нешто заједничко сваком хомо сапиенсу. Није ти проблем то што имаш две ноге или што не можеш да летиш, зар не?

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...